Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Mindre stress, angst og depresive symptomer efter en pilgrimsvandring

Det viser resultaterne af en forskning i de psykologiske fordele ved en caminovandring

2022-10-27

I 2021 ankom omkring 179.000 pilgrimme til Santiago de Compostella.

Grundene til at pilgrimme begiver sig ud på en camino til Santiago de Compostela variere meget: Det kan være for personlig udvikling, af spirituelle årsager eller den beroligende eller sportslige udfordring der kan ligge i det for den enkelte. 

 

Projekt Ultreya

Mange pilgrimme, der har gået eller cyklet Camino de Santiago, siger, at det var en oplevelse, der ændrede deres liv. En gruppe forskere fra forskellige universiteter spurgte derfor sig selv: Har Camino de Santiago fordele for psykologisk velvære og mental sundhed?

Under navnet Project Ultreya startede de, som det første nogensinde, en undersøgelse af de psykologiske effekter, der opstår, når pilgrimme går eller cykler en Camino til Santiago.

 

Mindfullnes på caminoen


Dr. Albert Feliu, som er forsker ved Fundació Sant Joan de Deu og involveret i projektet, siger at undersøgelsen startede, fordi en gruppe sundhedsfaglige personer, på baggrund af historier om de positive virkninger af pilgrimsrejsen til Santiago, begyndte at spekulerede på, om det ville være muligt videnskabeligt at undersøge de psykologiske effekter af en pilgrimsrejse.

En vigtig del af undersøgelsen var at undersøge, om caminoen kan betragtes som 'mindfull', eller om en pilgrims opmærksomhed er knyttet til 'nuet', om han eller hun lærer at håndtere vanskeligheder i 'nutiden' og en pilgrim føler sig forbundet med andre uden at dømme.

Ifølge Albert Feliu er der mange muligheder langs caminoen for at stå stille og se sig godt om, hvad der sker i øjeblikket og opleve det med alle sanser. Tænk for eksempel på lyden af vinden gennem græsset, eller duften af skov efter regn. Der er ikke andet at gøre end at gå (eller cykle), stoppe op og observere!


20% til 50% mindre stress, angst og depressive symptomer
 

Med denne undersøgelse vil forskerne undersøge, hvilken effekt pilgrimsrejsen til Santiago har på depression, stress eller lykke, både på kort sigt (ved slutningen af en camino) og på mellemlang sigt (tre måneder efter ankomst).

Foreløbige resultater viser, at en camino medfører meget betydelige ændringer, især på kort sigt, hvilket reducerer stressniveauer og depressive symptomer med så meget som 20 og 50%. Andre aspekter, som forskerne har påvist, er, at en sådan caminooplevelse, bidrager væsentligt til opfattelsen af lykke og tilfredshed med livet.
 

Hvilken effekt har en normal ferie?


Som en del af undersøgelsen har initiativtagerne også set på, om disse gavnlige effekter på mental sundhed også opstår hos mennesker, der fylder deres ferie anderledes ud. Til dette indsamlede de data fra personer, der tog på en aktiv cykel- eller vandreferie, men også fra dem, der blev hjemme eller tog en All-inclusive-rejse til Caribien. Dette med det formål at: afgøre, om de psykologiske forandringer er sammenlignelige eller ej med dem, der observeres efter at have gået eller cyklet Caminoen. Ifølge forskerne er den terapeutiske effekt af alle disse ferier den samme, men der er en stærk mistanke om, at en camino har en mange gange større effekt på helbredet.

Vil du også gå eller cykle en camino efter at have læst lidt om resultaterne af denne videnskabelige undersøgelse? Så tag et kig på vores hjemmeside.

Kilde: Viajes National Geografic 

 

Tilbage