Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

På bjørnesafari i nordvest Spanien – et besøg i en helt anden verden.

Bjørnen er nutidens forbindelse til livet på urmenneskets tid. Den er symbolet på styrke, farlighed, på det gode og det onde, på tryghed. Den bliver brugt i sange, digte, ordsprog og historier. Betydningen, symbolikken og fordommene er mange og yderst modsatrettede. Bjørnen er i sidste ende det ultimative symbol på ’det vilde’, idet man forbinder dets liv med store skove, rislende bække og rivende floder. Et liv langt væk fra mennesker.

2019-12-13

Bjørne i Spanien?

Ja, og rent faktisk, skal man ikke rejse ret langt for at opleve den prægtige brune bjørn. I de Cantabriske bjerge (mellem Asturien og León) lever Spaniens største vilde koloni på lidt over 200 bjørne, El Oso Pardo. Her har bjørnen og mennesket til dels fundet en løsning på at sameksistere. Det er mindre end to årtier siden, at man igangsatte seriøse initiativer for at redder bjørnen, ved at forbyde traditionsrige jagter og indskrænkning af dets territorier.

Arten i Spanien er dog stadig i alvorlig fare for udryddelse, men flere initiativer bliver skabt for at sikre bjørnenes fremtid, da de er en vigtig del af områdets økosystem.

 

Bjørnesafari i Spanien

En stor del af dette arbejde, består i at skabe opmærksom om bjørnens forhold og tilstedeværelse. Bjørnen er et meget sky dyr, der lever i nogle af Spaniens mest naturskønne områder, og turister og bymennesker er ikke lige bjørnenes kop te. Bl.a. derfor er kolonien i León-regionens nordvestlige hjørne blevet Spaniens største. Her kommer få turister sammenlignet med Pyrenæerne og Picos de Europa-bjergene, og her kan de i større grad leve i fred.

//

"Arten i Spanien er dog stadig i alvorlig fare for udryddelse, men flere initiativer bliver skabt for at sikre bjørnenes fremtid, da de er en vigtig del af områdets økosystem".

//

 

Skal man frygte bjørnene i Spanien?

Nej, absolut ikke!

Bjørne-arten i Spanien er noget mindre end den store brune bjørn man kender fra film og dokumentarfilm, og den angriber ikke mennesker, men er mere bange for ’os’ end vi bør være for den. Man kan altså sagtens tage på vandreture i områder hvor bjørnene lever, da man ikke finder dem, med mindre man er på en decideret ’safari’, med en erfaren kender. Selv på sådanne ture, er man ikke sikker på at opleve bjørnene, da observationer altid udføres uden at forstyrre dyrene. Det vil sige at man altid er nogle hundrede meter fra bjørnene, således de ikke registrerer vores tilstedeværelse. Gennem profesisionelt kikkertudstyr kan man følge bjørnene på tæt hold. Det er en tur for folk med tålmodighed, og uden garanti for at man ser andet end en smuk skov, får en masse frisk luft, nyder stilheden og opleve et område og nogle landsbyer, som man ellers ikke ville have besøgt.

Brune Bjørne Safari Spanien

 

Spain is More støtter arbejdet for redde bjørnen

Spain is More har gennem flere år samarbejdet en lokal foreninge for at redde de prægtige dyr i sit naturlige habitat. Biolog og Spain is More guide, Manu, som han hedder, har bjørnene som sin helt store passion. Han er bl.a. initiativtager til en  dokumentarfilm (se link herunder), som skal skabe mere opmærksomhed om dyrene, og som Spain is More har støttet finansielt.

En af de bedste måder at støtte arbejdet for at bevare bjørnene, er netop at besøge området med en lokalkendt. 

Sæson for bjørnesafari er fra april til juni og august til september, hvor der hver dag er to opservationer; en gang om morgenen og en om eftermiddag. Turen giver et herligt indblik i bjørnenes levesteder, forståelse af dets trusler og bevaringsproblemer. Kort sagt handler det om at lære forholdet mellem bjørnen og de mennesker, der beboer de samme bjerge. Og så selvfølgelig, hvis man er heldig, at opleve dette storslåede vilde dyr i deres naturlige omgivelser.

Link til dokumentar-trailer om bjørne i Spanien 

El Oso Pardo Bjørne Spanien

Tilbage