Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Pilgrimsmesse og “Botafumeiro”.

El Botafumeiro er en af de helt store seværdigheder, i pilgrimssammenhæng, når man ankommer til Santiago. 

2023-06-08

Pilgrimsmesse i katedralen i Santiago de Compostela.

 

En særlig pilgrimsmesse afholdes dagligt til ære for alle pilgrimme og for at byde dem velkommen efter deres Camino de Santiago, så de kan opfylde deres pilgrimsrejse med værdighed. En sand belønning for deres lange pilgrimsrejse.

7:30 Hovedalter PILGRIMSMESSE

9:30 Hovedalter PILGRIMSMESSE

11:00. La Corticelas kapel.

12:00 Hovedalter PILGRIMSMESSE

19:30 Hovedalter PILGRIMSMESSE

Messe på tysk. afholdes dagligt kl. 8.00 i San Fiz kirke.
Messe på engelsk, afholdes dagligt kl. 10.30 i Pilgrimskontorets kapel.
Messe på Fransk, afholdes dagligt kl. 9.00 i Pilgrimskontorets kapel 

Santiago Cathedral er en helligdom, og er åben hver dag hele året fra 7:00 til 21:00

Som velkomst nævnes der ved begyndelsen af prædiken, de pilgrimme, der er kommet til Santiago og som har modtaget deres Compostela inden for de sidste 24 timer. Udover deres navn, fortælles deres nationalitet og det sted, hvorfra hver pilgrim begyndte deres pilgrimsfærd.

 

Botafumeiro
 

I de hellige år (når den 25. juli falder på en søndag) er Botafumeiro et af de bedst kendte og populære symboler for katedralen i Santiago de Compostela

Brugen af det enorme røgelseskar, går århundreder tilbage og blev nævnt i Codex Calixtinus (læs "Hvem var St Jakob"). Ifølge legenden blev det første røgelseskar bygget i det ellevte århundrede, for at fjerne lugtgener fra de mange pilgrimme.

I middelalderen overfyldte pilgrimme domkirken, udmattede efter endt Caminovandring, og til bekæmpelse af kropslugt, grobund for epidemier, blev der bestilt et stort røgelseskar.

I det sekstende århundrede, takket være en gave af kong Ludvig XI af Frankrig, blev det middelalderlige artefakt erstattet af en ny lavet af sølv. Røgelsekarret blev stjålet af Napoleons tropper i 1809 under den spanske uafhængighedskrig. Ludvig XI’s røgelseskar blev erstattet af den nuværende i 1851. Efter 155 år i brug, blev El Botafumeiro restaureret i begyndelsen af 2006.

Røgelseskaret (El Butafumeiro) vejer 53 kg og er 1½ meter høj. Den svinges op i 20 meters højde og kan nå en hastighed på 70 km/t.
 


Botafumeiro kan blandt andet opleves under følgende højtideligheder:  

  • Helligtrekongerdag 6. januar
  • Påskedag
  • 23 May
  • Pinsedag
  • 25 July
  • 15 August
  • Allerhelgen: 1 November
  • 8 December
  • Juledag: 25 December
  • Samt dagen for overdragelsen af resterne af apostlen: 30 December

Hvis man ikke befinder sig i Santiago én af disse dage, kan man også købe sig til oplevelsen på pilgrimskontoret i Santiago.
Pilgrimme og andre besøgende har mulighed for at se forestillingen med Botafumeiro på en anden dato efter aftale og betaling i omegnen af 300-500€. Hertil kan du indsende en anmodning til Pilgrimskontoret eller via e-mail: botafumeiro@catedraldesantiago.es.

Link til kalender med dage hvor El Botafumeiro er i funktion

Se video

Tilbage