Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

4.9

Pilgrimsmesse og “Botafumeiro”.

El Botafumeiro er en af de helt store seværdigheder, i pilgrimssammenhæng, når man ankommer til Santiago. 

2014-12-29

Der er pilgrimsmesse hver dag kl. 12:00 og 19:30 i katedralen i Santiago. Som velkomst nævnes der ved begyndelsen af prædiken, de pilgrimme, der er kommet til Santiago og som har modtaget deres Compostela inden for de sidste 24 timer. Udover deres navn, fortælles deres nationalitet og det sted, hvorfra hver pilgrim begyndte deres pilgrimsfærd.

Brugen af det enorme røgelseskar, går århundreder tilbage og blev nævnt i Codex Calixtinus (læs "Hvem var St Jakob"). Ifølge legenden blev det første røgelseskar bygget i det ellevte århundrede, for at fjerne lugtgener fra de mange pilgrimme.
I middelalderen overfyldte pilgrimme domkirken, udmattede efter endt Caminovandring, og til bekæmpelse af kropslugt, grobund for epidemier, blev der bestilt et stort røgelseskar.
I det sekstende århundrede, takket være en gave af kong Ludvig XI af Frankrig, blev det middelalderlige artefakt erstattet af en ny lavet af sølv. Røgelsekarret blev stjålet af Napoleons tropper i 1809 under den spanske uafhængighedskrig. Ludvig XI’s røgelseskar blev erstattet af den nuværende i 1851. Efter 155 år i brug, blev el Botafumeiro restaureret i begyndelsen af 2006.

El Botafumeiro vejer 53 kg og er 1½ meter høj. Det svinges op i 20 meters højde og kan nå en hastighed på 70 km/t.

I ikke-hellige år kommer El Botafumeiro kun i brug på følgende dage: 6. jan., påskedag, Kristi Himmelfartsdag, 23. maj, pinsedag, 25. juli, 15. august, 1. nov., 8. dec., 25. dec. samt dagen for overdragelsen af resterne af apostlen den 30 dec.

Santiagos byråd har tilladt brugen af El Botafumeiro i sommermånederne, til messen hver fredag kl. 19:30.

Hvis man ikke befinder sig i Santiago én af disse dage, kan man også købe sig til oplevelsen på pilgrimskontoret i Santiago. Hvis man anmoder på forhånd og betaler i omegnen af 300€ kan El Butafumeiro også opleves.

Link til kalender med dage hvor El Botafumeiro er i funktion

Se video

Tilbage