Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Hvem var Sankt Jakob (Santiago)?

Apostlen Jakob tilhørte gruppen af disciple tættest på Jesus og var en af de første martyrer i den katolske kirke, da han udgød sit blod og døde for Jesus.

Efter Kristi død begyndte Sankt Jakob (Santiago, på spansk) at udbrede sin tro og missionere i Hispania, mere specifikt den nordvestlige region, dengang kendt som Gallaecia. Efter at have rekruteret syv apostoliske mænd, der modtog missionen at evangelisere i Hispania, vendte apostlen Jakob tilbage til Jerusalem, for at ledsage Jomfru Maria på sit dødsleje. Her blev han tortureret og halshugget i år 42 af Herodes Agrippa I, konge af Judæa.

Det var disse syv disciple, der ifølge legenden, stjal liget af Sankt Jakob og og i ly af natten, bragte ham med båd til Galicien, hvor de ankom via havnen i Iria Flavia (nu kendt som Padrón). De lagde liget på en klippe, der lukkede sig om hans krop og dannede en hellig sarkofag.

Det var ikke før otte århundreder senere, i 813, at hans hovedløse krop blev fundet. Ved siden af ham fandt man et notat: "Her ligger Jakob søn af Zebedæus og Salome". Den religiøse mand der fandt hans krop efter en guddommelig åbenbaring, tilskrev skeletresterne Apostlen Jakob og rapporterede fundet til kongen af det galiciske-asturiske kongerige, Alfonso II El Casto. Efter at have besøgt stedet udnævnte kongen apostlen som skytshelgen for riget og byggede en kirke i hans ære. Nyheden om eksistensen af den hellige galiciske gravs og apostlen Jakob, bredte sig hurtigt over hele Europa og graven og apostlen blev symbolet på den spanske Reconquista, generobringen af den iberiske halvø fra Maurerne. Kongen af Asturien blev den første af mange pilgrimme, der kom til Compostela, via hvad i dag er kendt som Camino Primitivo, den oprindelige rute.

Codex Calixtinus, er et manuskript fra det XII århundrede, der betragtes som den første og mest berømte "El Camino de Santiago" guidebog. Den blev opbevaret i katedralen i Santiago indtil 2011, hvor den blev stjålet af en tidligere medarbejder, der holdt den skjult indtil politiet fandt den 12 måneder senere. Den består af prædikener, salmer, mirakler, liturgiske tekster, musik-stykker og historier om apostlen Santiago og pilgrimsvejen.

Ægtheden af resterne af apostlen Santiago har genereret mange ophedede debatter og omhyggelig forskning. Den utænkelige rejse med Apostlens jordiske rester og de vanskeligheder dette indebar er blot en af de mange huller i den argumentation, der bevæger sig mellem tilhængere af historisk nøjagtighed og magiske legender. Men dette uagtet, er Caminoen en oplevelse for livet.

Tilbage