Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Vandrestave eller ej på Caminoen? Den komplette guide

Du er måske på vej til Santiago som pilgrim. Og måske er du i tvivl om hvorvidt du bør bruge vandrestave?

Du er måske på vej til Santiago som pilgrim. Og måske er du i tvivl om hvorvidt du bør bruge vandrestave? Hos Spain is More hjælper vi hvert år mange pilgrimme på vej mod Santiago og vi får derfor også mange spørgsmål om vandrestave. I det nedenstående har vi lavet en liste over fordel og ulemper, som kan hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning.

Pilgrimsudstyr fra fortiden

 

Inden vi kigger på fordele og ulemper ved vandrestave, så er det måske en god ide at se lidt lidt tilbage i historien. Vi genkender Santiago (Sankt Jakob) med en vandrestav i hånden. For mange er dette billede også forestillingen om, hvordan en pilgrim på vej til Santiago ser ud. Men, en vandrestav gør ikke en vandrer til en pilgrim, og ligeledes behøver du heller være pilgrim for at bruge en vandrestav. En vandrestav har til alle tider først og fremmest haft et praktisk formål:

 - At gøre det lettere at vandre. Vandrestaven yder ekstra støtte i de tilfælde hvor der er risiko for ekstra belastning, hovedsagligt hvor stien er dårlig og svært tilgængelig.

- I ældre tid blev den spidse jern-ende af staven brugt til at forsvare sig mod landevejsrøvere, eller falske pilgrimme, eller sågar som et forsvarsvåben mod vilde hunde og ulve.

Pilgrimsstaven var omkring det 14. århundrede en træstav noget lavere end pilgrimmen selv. På toppen havde den normalt en æble-lignende form og forneden en skarp jernspids.

I det 15. århundrede blev vandrestaven betydeligt længere, så den nu blev noget højere end pilgrimmen selv. På midten fik staven nu et slags rundt håndtag, som pilgrimmen kunne holde fast om. Lidt længere oppe var der endnu et håndtag og helt oppe på toppen af staven endnu et greb, så der på den måde var forskellige muligheder for aflastning.

Fra det 16. århundrede blev vandrestaven yderligere forsynet med en rem mellem de to håndtag, så der kunne hænges en drikkebeholder, et græskar eller en muslingeskal.

Nutidens vandrestave

 

I dag er det praktisk talt umuligt at gå på Caminoen uden, at du møder pilgrimme med vandrestave. Det moderne pilgrimsudstyr, kunne man næsten fristes til at kalde det, hvor vandrestavens praktiske formål har ændret sig fra tidligere. Vejene er i dag bedre, og det er ikke længere nødvendigt at beskytte sig mod landevejsrøvere, vilde hunde eller ulve langs Caminoen. Faktisk er Caminoen vel et af de sikreste steder man kan opholde sig i verden.

En følelse af mere sikkerhed

 

I 2010 foretog Northumbria Universitet i Newcastle et studie, hvori 37 mænd og kvinder blev målt, når de henholdsvis gik op og ned ad Mount Snowdon (1085m). Halvdelen brugte vandrestave og den anden halve brugte dem ikke. Resultatet af studiet viste, at gruppen der havde benyttet vandrestave, var mindre trætte og havde færre problemer med trætte muskler i op til tre dage efter. Ydermere restituerede denne gruppe også hurtigere.

At vandre med stave har sine fordele

 

- Når du går opad, giver de dig en hjælpende hånd, idet de så at sige kan give dig et skub fremad og op.

- Du får ikke på samme måde ”tykke” fingre, da dine arme er i konstant bevægelse og derved hjælper på blodcirkulationen i arme og fingre.

- Du kan også gå mere opret, hvilket er bedre for din ryg.

- De letter trykket på dine ankler, knæ, hofter og ryg med op til 30%. Hvor summen af din byrde er din kropsvægt, plus din rygsæk, samt længden af dine skridt når du går (her er vandrestave specielt egnede når du går nedad).

- Du har en bedre balance; ikke bare når du går, men også helt bogstaveligt i de tilfælde, hvor du rent faktisk har brug for balancen i forbindelse med svære op- og nedstigninger. Dette giver dig en følelse af mere kontrol og sikkerhed.

- Det er ikke nogen skam at gå med vandrestave på caminoen - rigtig mange gør det, unge, ældre...alle...næsten!

De nævnte fordele er størst når du bruger to stave. At vandre med én stav kan muligvis bruges som et argument med historisk belæg, men det giver rent faktisk en ubalance og en unødig belastning af kroppens ene side.

Se denne video (på engelsk) om korrekt brug af dine vandrestave: 

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Hvorfor ikke vandrestave?

 

- Nu har vi nævnt nogle fordele ved brugen af vandrestave, men der er selvfølgelig også nogle ulemper.

- Du vil kunne mærke det alle mulige steder i kroppen, hvis ikke du bruger dine stave korrekt. Det sker faktisk ofte at folk slæber deres vandrestave hen ad jorden efter sig.

- Du vil gerne have dine hænder fri til andre gøremål (drikke, bruge din mobll, tjekke dit kort, etc.)

- Du, og mange andre finder ”larmen” fra vandrestave irriterende. Hertil er der faktisk specielle gummi knopper, som fjerner denne støj.

- At vandre med stave er en anden måde at vandre på. Du skal vænne dig til det.

- Du finder det mindre sejt.

- Du bruger dem "forkert" og slæber dem efter dig i stedet for at bruge dem aktivt. 

Hvad du bør være opmærksom på når du køber vandrestave

 

Først og fremmest så bør du være opmærksom på, om du vil benytte en eller to vandrestave. Dette er faktisk et helt personligt valg. Ofte er vandrestave solgt parvis, men dog ikke altid. Vi vil dog ofte anbefale at benytte to vandrestave, da du ellers kan komme til at gå skævt, hvis du blot bruger en enkelt.

Du kan vælge mellem forskellige materialer. Aluminium er dog det mest almindelige. Det er stærkt, let og i vis grad også fleksibelt. Under alle omstændigheder er det ofte det billigste materiale. Titanium og karbonstave er langt dyrere, men også lettere og stærkere. Vægten er ikke uvæsentlig, da du jo skal gå med den hele dagen, og måske i mange dage i træk.

Moderne vandrestave er foldbare, ofte i to eller tre led, så de ikke fylder så meget under transport, men også så de kan tilpasses den helt rigtige længde. Med to dele skal du justere dem mindre og samleledende vil også være mindre udsatte. Med en vandrestav i tre dele, kan de selvsagt pakkes mere sammen under transport, hvilket kan være nyttigt hvis du har længere rejser, eller skal have dem med i flyet.

Håndtaget: Det skal naturligvis være rart at holde ved, og det skal føles afslappende for din hånd og håndleddet når du holder fast. For de fleste mennesker føles det bedst hvis håndtaget er tykkest for oven og tyndere forneden, ovalt og en anelse fremadrettet på toppen. Du bør også være opmærksom på hvilket materiale håndtaget er lavet af. Undgå hård plast. Blødere materialer er bedst. 

Hvad er den bedste længde for vandrestave?

 

Når du køber dine nye vandrestave, er det vigtigt at vælge den rette længde. Du finder den rigtige længde ved at stå oprejst og holde din arm ud i en 90 grader vinkel. Afstanden fra din arm/hånd ned til jorden, er den rigtige længde til din vandrestav. De fleste vandrestave har dog en justerbar længde på 110cm – 140cm. Vandrestave til kvinder er naturligvis kortere end til mænd. En god ting ved at have justerbare stave er, at du derved kan justere dem til forholdene hvor du vandre. Det er ikke det samme at gå stejlt opad i bjergene, som det er at gå på en lige landevej. Ligeledes vil en længere vandrestav når du går nedad være en fordel. Det vil sige, at du har en længde på lige vej, når går opad bør vandrestaven være en anelse kortere, og når det går nedad, bør din vandrestave være en anelse længere end da du tog dit første ideele mål.

Konklusion - den ideelle vandrestav

 

At vandre med stave har en lang række fordele. Det er bedre for dit forbrug af energi og for din krop generelt. Og så har de en ”forebyggende” effekt i forhold til skader, både de akutte, men også dem, der kommer snigende over længere tids vandring. Hvis du har mulighed for det, så brug dem meget gerne inden du starter på en længere tur, så du bliver fortrolig med at bruge dine vandrestave.

God fornøjelse!

Find inspiration til din næste Camino-rejse her.

Vandretur i Picos de Europa

Tilbage