Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Salamanca - Spaniens oversete skønhed

Tænk, at der findes så smuk en by i Europa, man aldrig har hørt om. Og så gør det jo ikke noget, at Salamanca er lidt af en tapas-himmel

2019-08-05

Salamanca - En perle på den spanske højslette

 

Det er blevet mørkt. Man fornemmer, at det er noget storslået, man er på vej til at se, når man træder de få trappetrin op og går ind af den store arkade i lys sandsten. 

Plaza Mayor. En oplyst, kvadratisk plads, der kan huse 20.000 mennesker.
Hele vejen rundt danner de gullige sandstens-arkader, »Salamancas stue«, som den bliver kaldt. Tre dybe indåndinger. Det måtte der til, første gang jeg trådte ind på Salamancas Plaza Mayor, inden mine fødder kunne tage de næste skridt.  

Men det er ikke bare Plaza Mayor. Alle bygninger i Salamancas centrum er lavet af lys sandsten. Gaderne snørkler sig ind imellem den ene imponerende historiske universitetsbygning efter den anden kun afbrudt af pladser og kirker eller katedraler. Alt i renæssance, plateresk og romantisk inspireret arkitektur – på nær de mange lokkende tapasbarer, der giver en lyst til at holde en æstetisk pause meget ofte. 

Studerende vandrer rundt mellem det hele med deres papirer under armen, mens ældre indbyggere stille og roligt tempo promenerer rundt og ordner verdenssituationen.

Spaniens Kulturhovedstad

Det er ikke for ingenting, at Salamanca var europæisk kulturhovedstad i 2002. De mange smukke bygninger spænder nærmest ben for hinanden, og man kan blive ved med at lade sig overraske over, at det er muligt, at de kan klemmes ind på så lille et areal. 
Salamancas gamle centrum er nemlig ikke specielt stort og kan krydses på en halv time i langsomt tempo. Men derfor er to-tre dage på ingen måde for meget at bruge på at slentre rundt i byen, der har omkring 160.000 indbyggere.
Det er svært ikke at synes, det er en skam, at det næsten altid er Barcelona, Madrid eller Sevilla, snakken går på blandt danskere, når en tur til en by på det spanske fastland overvejes. Det centrale Spanien byder nemlig på den ene urbane skønhed efter den anden af den mere ukendte slags, og en af de mest oversete, og smukke, er Salamanca, der ligger 200 km nordvest for Madrid. 


Far behageligt vild i Salamancas gader

Har man tiden til det, er det altid anbefalelsesværdigt at lægge sit kort over byen ned i tasken og fare vild på den behagelige måde i Salamancas centrum.
Der er dog oplevelser, man ikke bør snyde sig selv for. Først og fremmest byens centrale plads, den føromtalte Plaza Mayor, som fejer benene væk under en første gang, man træder ind på den. Den kvadratiske plads er fra starten af det 18. århundrede og er omgivet af arkader med forskellige tidligere spanske statsoverhoveder. Den bliver betragtet som en af de fineste pladser i Europa. 

Byens katedral er nærmest ikke til at komme visuelt udenom, lige meget hvor man er i byen. Heldigvis da. Set både på afstand og nært hold er den imponerende. Både pompøs og betagende, men bestemt også detaljerig og nærværende med de mange facader og fine detaljer. Det gælder både indvendig og udvendig. 
Det er også muligt at komme op på toppen og nyde udsigten og få mulighed for at nærstudere detaljer.
Har man lyst til at strække øjne uden at komme op i højderne er et smut ned til floden perfekt. Her kan man både se den romersk byggede bro »Puente Romano« og spejde efter de mange storke, der lever her.

Historisk og nutidig

En særlig ting ved Salamanca er imidlertid byens universitet, der blev grundlagt i 1218 og er et af de historisk vigtigste universiteter i Europa. Universidad de Salamanca har fakulteter over hele byen, men især den originale hovedindgang og fakultetet på Plaza Anaya lige ved siden af katedralen skiller sig ud. Her summer de mange studerende rundt og skiftevis taler fagligt og flirter. 
En bemærkelsesværdig ting ved byen og dens universitet er, at de gamle bygninger i høj grad stadig anvendes. Det siger meget om Salamanca, for selvom byen har så stolt en fortid, leves der på ingen måde baglæns. Tværtimod er Salamanca sprællevende, ikke mindst på grund af de op mod 40.000 studerende i byen.

De mange studerende fra hele Spanien og Europa er desuden en af årsagerne til, at Salamanca har det højeste antal af barer og restauranter per indbygger i Spanien.
Ind i mellem de mange historiske bygninger er der derfor rig mulighed for at stille sulten og tørsten på de utallige tapasbarer, hvor man for kun ca. tyve kroner kan få et glas vin eller øl sammen med en af de mange små lækkerier.

Tilbage