Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

La Rioja, en gemt region i Nordspanien

Alt det som du ikke vidste om La Rioja

2019-05-10

Hvem kender ikke vinen fra La Rioja?

 

Regionen med mere end 500 vingårde er internationalt kendt for sine vine og kvaliteten heraf. Sammen med min kollega Sofia, har jeg haft æren af at være inviteret til området, igennem Turistkontoret i Logroño. Jeg havde været der før, som pilgrim, men mit fokus dengang var anderledes, idet jeg dengang primært havde øjne for min Camino ad den franske rute. 

Denne gang var vi i bil, og efter en smuk køretur, forbi Burgos, ankom vi til Logroño. Logroño er beliggende ved breden af Ebro floden (Rio Ebro) og pilgrims ruten til Santiago de Compostella. Byen er det kommercielle centrum for regionen, med alt hvad der behøves. Mange beboere i denne by her en eller anden tilknytning til vinindustrien. Selv om det er en gammel by, er det ikke fordi den kan prale af mange vigtige bygninger. Byen har ekspanderet løbende og gennemgået en del renoveringer. I 2012 blev byen kåret som Gastronomisk hovedstad i Spanien! Calle Laurel er byens foretrukne gade med den største koncentration af gastronomiske specialiteter og Tapas i La Rioja. Natururligvis et besøg værd.
 

Vingårdsbesøg

Efter ankomsten til hotellet blev vi hentet med bus for at besøge en en vingård. En familievirksomhed, hvor 4. generation nu driver forretningen. Passionerede, og imedens vi nyder vin og tapas, får vi selvfølgelig en forklaring på vinfremstillingsprocessen, markedsføringen af vinen og samspillet med andre aspekter i byen, såsom kultur.


Fred og ro

Næste morgen, efter en kort bustur gennem Riojas smukke omgivelser, befinder vi os hurtigt i en helt anden atmosfære. Vi besøger klostrene Yuso og Suso. Yuso er et kloster fra det 11. århundrede, oprindeligt et benediktinerkloster. En del af klostret er nu omdannet til et hotel. Suso er den ældste af de to klostre og stammer fra det 6. århundrede. Det spanske skrift- og talesprog er født i disse klostre; den første litteratur på castiliansk blev skrevet her og udviklede sig til et af de mest talte sprog i verden. Af disse grunde blev klostrene anerkendt som et kulturelt verdensarvsted i december 1997 og tilføjet UNESCOs verdensarvsliste. Der er en fredfyldt atmosfære i klostrene og vi er forbløffede over al pragt indeni og en særlig samling af gamle bøger. Et smukt sted for alle, der søger ro og eftertanke!
 

Vinhovedstaden Haro

Vi fortsatte vores rute til Haro, Riojas vinhovedstad og besøger en af de ældste vinhuse i byen. Der er spindelvæv på væggen og duften er mærkelig, men det er de bedste betingelser for at opbevare vinen. Edderkopperne æder alt det utøj, der ikke hører hjemme i vinkældrene og en høj luftfugtighed sørger for, at vinen modner perfekt. Vin laves stadig på traditionel vis i denne vinhuse (bodegaer). Specielt at se!

 

Rioja's køkken

Tid til det indre menneske. La Riojas køkken er enkelt og der bruges topkvalitetsprodukter fra regionen. Områdets populære landbrugstradition tilbyder køkkenet en bred vifte af lokale grøntsager og bælgfrugter: peberfrugt, hvidløg, løg, artiskokker, asparges og salat. Vi fik serveret en typisk ret fra denne region kaldet "Cochinillo", pattegris. Der er særlige restauranter, hvor retten tilberedes i særlige brændeovne. På grund af manglen på brændeovne i nutidens huse, bringes retten ofte til landsbybageren i et lertøjsfad, hvor den sættes i brændeovnen efter bagning og før aftensmaden.
Dette sikrer en sprød skorpe og lækkert mørt kød!
Efter frokost besøgte vi vinmuseet i Haro. Vi fik en forklaring på alt, der har med vin at gøre: ingredienserne, redskaberne, processen, det arbejdende folk og vinmarkerne. Der er tale om en hel særlig rigdom af viden, som ofte overføres fra generation til generation.
 

Jurrassic Parc

Vidste du, at Rioja er Spaniens helt egen Jurassic Parc?
En dinosaurrute fører langs de 22 vigtigste stenlag, hvor dyrenes fodspor er registreret for evigt. Den sande entusiast tager til Enciso, hvor han får meget mere end en håndfuld skeletter. En glubsk Tarbosaurus, i original størrelse, vogter indgangen til Valdecevillo, en af rutens juveler. Hvem tør?

Tilbage i Logroño afsluttede vi naturligvis vores besøg i Calle Laurel. Mens vi nød endnu en lidenskabelig forklaring fra formanden for fonden om barerne, nød vi alt det skønne, La Rioja har at byde på.
 

Kort sagt.....

Efter dette besøg kan jeg sige, at jeg er enormt imponeret over Rioja, og jeg ser på dette med helt andre øjne. Et område, der mest er kendt for sine vine, men som har så meget mere at byde på. Ud over besøg på vingårde kan du også lave andre aktiviteter såsom ridning, ballonflyvning, cross country-kørsel.
Denne region er tæt knyttet til pilgrimsrejsen til Santiago og har også meget at byde på på det kulturelle område. Udover hovedstaden Logroño er andre steder værd at udforske, såsom Santo Domingo de la Calzada og dens katedral eller San Millán de la Cogolla og dens klostre. Og hvis vi tilføjer naturens overraskende verden, så er La Rioja med sine middelhavsskove, høje bjerge, månelandskaber og naturparker, såsom Sierra de Cebollera og biosfærereservatet Arnedillo, en skjult region i det nordlige Spanien!

Vil du vide mere om Rioja eller selv opdage Rioja? 
Du kan altid kontakte Spain is More for skræddersyet rådgivning.

Annemiek Nefkens

Tilbage