Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

På slingrekurs i rejsebranchen i en halvtom minibus

Spain is More er Spanien i Dags rejsebureau-partner og sponsor i León i Nordspanien. Vi har spurgt, om vores læsere kan få indsigt i rejsebureauets nye hverdag. Rasmus Dissing Pedersen, der er ejer af Spain is More, har sendt os denne beretning:

2020-03-31

Artikel fra Spanien i Dag

Coronaen kom snigende. Første gang, vi direkte hørte om den, var fra en nogle rejsende i Singapore, som var lidt nervøse for, om turen til april kunne gennemføres på grund af Corona. 

“Corona, altså det dér de roder med i Kina?” 

Da jeg skulle skrive dette indlæg, fandt jeg lige mailen frem. Den er fra den 11. februar, og det er bare seks uger siden! Februar bød på rekordomsætning hos os, og coronaen var langt væk. Marts satte også rekord, den var bare modsatrettet. 

Spain is More startede vi for 10 år siden lige midt i finanskrisen, så kriser er sådan set ikke noget, vi tager så tungt, for vi ved de kan komme. Vi forsøger at være fleksible og automatisere så meget som muligt. Således kan vi rette til, uanset om det går den ene eller anden vej i forhold til forventningen. 

Men det her er jo ikke en krise, som vi normalt kender kriser. Det er en økonomisk katastrofe. 

Jeg boede og arbejdede i New York den 11. september 2001 og så, hvordan verden forandrede sig fra det ene minut til det andet. Men jeg så også, hvordan livet langsomt, men sikkert vendte tilbage i månederne derefter. En katastrofe gør ondt og rammer pludseligt, Men det, vi kendte fra før, er jeg sikker på, kommer tilbage.

Den 13. marts

Heldigvis er vores rejser meget sæsonbetonede, da ikke ret mange vælger at rejse til Nordspanien i vinterhalvåret. Og heldigvis for det i denne situation. Vi havde ganske få rejsende af sted, da alle blev opfordret til at tage hjem. Det var den 13. marts - knap tre uger siden, men nu føles som flere måneder!

Vi fik de rejsende hjem. De hjalp selv til på fantastisk vis. Deres forsikringer betalte, alt foregik i ro og orden, og præcis som det skulle. Tjek! De første corona problemer var løst, men vi var kun lige begyndt...

Hvordan håndterer man så rejser og rejsende i en situation, som verden ikke tidligere har oplevet, og hvor man går fra top til bund på få dage? Hvor alt omkring én er kaos, forvirrende udmeldinger fra regeringen, stort set ingen offentlig hjælp til virksomheder som vores, og flyselskaber som ændrer betingelser, som vinden blæser og så videre. 

Hændelser

Vi har før haft isolerede personlige rejseudfordringer med gæster, der pludselig har mistet pårørende derhjemme og akut skulle hjem, syge gæster med behov for længere ophold på udsolgte hoteller, gæster med akut tandlægebehov, hvor vi har fungeret som tolke over telefonen og meget andet. 

Altsammen noget vi betragter som almindelig god kundeservice. Så vi har skullet lære rigtigt meget på meget kort tid, og det forsøger vi at være ærlige med og bruger meget tid på at informere og tale med vores kunder om.

Det vigtigste for os er at bevare den troværdighed og tillid fra vores gæster, som vi har brugt årevis på at opbygge, og som vi ikke vil sætte over styr på nogle få dage.  

Hjemme

Hvem havde for tre uger siden troet, at jeg i dag ville sidde på hjemmekontor. Den tyske pige, som startede for tre uger siden - en uge inden det hele brød løs - er sendt hjem igen, og de andre på kontoret har arbejdet på halv tid de seneste to uger, men er nu sendt hjem på en såkaldt spansk ERTE, der er en lønpakkeløsning fra staten. 

Min hustru Virginia, som jeg driver Spain is More med, og jeg tager de mange henvendelser. Det er en ny verden, men det skal nok gå. Hjemsendelsen af de ansatte er det, som giver mig dårligst samvittighed. De betyder alt for Spain is More, men samvittigheden må jeg gå på kompromis med og kan vel med rette sige, at det jo ikke er min skyld.

Enestående forståelse 

Indrømmet, det er ikke de sjoveste arbejdsdage, men forståelsen blandt gæsterne er enestående, og det er netop den opbakning, man har brug for, når hverdagen ikke er den mest inspirerende. Vi knokler for at løse gæsternes rejseplaner så glat og let som muligt, og heldigvis er der smil i begge ender af telefonen. 

Vi arbejder inden for rammerne af det muliges kunst. Flyselskaberne ændrer deres regler nærmest dagligt, og dem er vi nødt til at følge. Eksempelvis giver de fleste flyselskaber nu en værdikupon i stedet for tilbagebetaling af flyrejsens pris, og med den måde vi arbejder på, er vi nødt til at følge de normer. 

Folk vil rejse

Heldigvis laver vi rejser, som folk har haft på ønskelisten i mange år, og som man ikke ønsker at give slip på. Vi oplever derfor, at langt de fleste ombooker til senere på året eller sågar til 2021.

Og selvfølgelig ombooker folk. For hvis ikke Caminoen eller mange andre af de smukke natursteder i Nordspanien skulle være opskriften på den ideelle post-corona-rejse med frisk luft, aktiv ferie, vandring eller cykling i egne tanker eller i godt selskab, hvad er så den rette medicin for sjælen til at komme i gang igen?

Fremtiden

Vores ønske er, at Spain is More også i fremtiden tilbyder unikke rejser til Nordspanien og Caminoen. Og at planerne om at åbne salgskontor i København til sommer lykkes. 

Det skal lykkes, og vi knokler for det hver dag. I første omgang går al vores energi til at få løst de kommende rejser, så folk kan få deres rejsedrømme opfyldt. 

Og så håber vi, at vores rigtig mange trofaste rejsende vil støtte op om os senere på året, for det er ikke nogen dans på roser for tiden.

Spain-is-More-bussen slingrer måske lidt i det stormvejr, vi er inde i, og når jeg fra førersædet kigger i bakspejlet, er det blevet til en halvtom minibus, hvad antallet af aktive medarbejdere angår. Men næste stop er håb, som man siger i Spanien, om at her stiger de ansatte på igen. 

Og så skifter vi bussen ud med et nummer større.

Mange hilsner til alle

Rasmus

- - - 

Tak til Rasmus for at give os denne beretning.

Det var også en skam, at den caminotur, som Spain is More havde arrangeret i samarbejde med Spanien i Dag i maj, er blevet aflyst. Her får de tilmeldte deltagere nu alle deres indbetalinger retur.

Hvis du fra lænestolen vil have et indblik i, hvad du kan komme til at opleve med Spain is More i Nordspanien, så besøg Spain is Mores hjemmeside, og gå i gang med fremtidens drømme...

Tilbage