Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Tempranillo-vin - alt hvad du behøver at vide

Når det kommer til vin, er Tempranillo druen Spaniens stolthed.

2019-02-06

Denne alsidige, tidligt modne drue er en af verdens favoritter.


Den kommer ind som den fjerde mest udbredte af alle vindruesorter. 
Hermed er Tempranillo druen med god grund Spaniens stolthed, når det kommer til vin. 
 

Om Tempranillo

Selve navnet kommer fra det spanske ord temprano, der betyder 'tidlig', en henvisning til, at denne drue er den første, der modnes ud af alle spanske sorter. Over 88% af verdens produktion af Tempranillo-druer kommer fra Spanien Med en relativt neutral og naturlig smagsprofil tilpasser Tempranillos smag sig til at blive lagret over forskellige tidsperioder eller blandet med andre druer som Grenache og Carignan. Når det blandes med andre druer, kan Tempranillo ofte udgøre op til 90% af en samlet blanding. En af de mest kendte vine, der ofte inkluderer Tempranillo-druer, er portvin.

For den bedste all-around smag, med surhed, farve og sukkerniveauer, har Tempranillo brug for kølige klimaer, men som stadig giver varme. Af denne grund trives druen området Ribera del Duero i Spanein, hvor der er varme sommerdage, men temperaturen falder til køligt og blæsende om natten.

Tempranillo godbidder

Hvis du ikke genkender navnet Tempranillo, så er det sandsynligvis fordi denne drue har snesevis af andre navne, afhængigt af hvor den dyrkes rundt omkring i verden. Nogle eksempler på andre navne er Tinto Moriz, Aragon, Negra de Mesa, Ull de Liebre, Valdepeñas og Chinchillana. Som du kan se, er navnene meget forskellige.

Spanske Tempranillo er kategoriseret på 4 forskellige måder, alt efter vinens alder. Fra yngste til ældste er disse Vin Joven, Crianza, Reserva og Gran Reserva. Hvis du køber en flaske Vin Joven eller Crianza, er disse bedst at indtage, mens de stadig er unge. De ældre sorter Reserva og Gran Reserva er velegnede til lagring i vinkælder.

Anden torsdag i november er den internationale Tempranillo-dag, så hvis du ikke allerede havde en god nok undskyldning for at prøve de mange forskellige typer Tempranillo, så har du det helt sikkert nu.

Tempranillo smagsprofil

Når den er ung på flaske, har Tempranillo en lys granatfarve, der ligner Pinot Noir og Grenache, mens ældre flasker vil have en dybere rubinrødfarve, der ligner Sangiovese og Merlot. Vin Joven og Crianza flasker tilbyder frisk frugtagtig smag med noter af blomme, kirsebær, figen og tomat. Ældre Tempranillo-vine arver egetræet fra deres fad, såvel som rige tobak, støv, læder og røget smag for en fyldigere oplevelse. 
 

Tempranillo til maden

Takket være dens relativt neutralt krydrede noter, er Tempranillo et fantastisk match til en bred vifte af madretter og kan nemt nydes til flere lejligheder. Dens tomatnoter passer perfekt til italienske tomatbaserede retter som lasagne, pizza og bolognese. Til de røgede, jordagtige toner i vinen kan du nyde den til sommerens grillmad, hvor den jordagtige kulsmag fra kylling, burgere eller grøntsager kommer til live.

Med en ung Tempranillo kan de friske frugtige smage, såsom blomme og kirsebær være en glimrende ledsager til mere krydrede mexicanske retter, så tænk okse- eller kyllingtacos eller burritos og krydrede nachos.

Hvis du leder efter noget, der specifikt kan parres med en ældre flaske, såsom Reserva eller endda Gran Reserva, så vil vi anbefale en højkvalitets mørbradbøf eller saftige lammekoteletter, der fremhæver smagen af røget læder, eg, støv og tobak. .

De fineste Tempranillo-lagrede vine har endda dybe chokoladenoter, som retfærdiggør, at denne vin nydes uden ledsagelse af mad. 

Tempranillo andre steder i verden

Som verdens fjerde mest plantede vindrue kan Tempranillo findes på tværs af forskellige kontinenter og producere fantastisk vin på trods af druens udfordrende vækstbetingelser.

Spanien

Tempranillos klassiske oprindelse er naturligvis Spanien, hvor druen menes at have eksisteret i over 2.000 år – helt tilbage til Kristi tid. Rioja og Navarra er et par af de mest produktive og højt respekterede producenter af fine Tempranillo-vine og blandinger, samt Ribera del Duero, Toro og Cigales fra Castilla-León-regionen. Produktionen strækker sig over næsten hele landet, så langt nordpå som País Vasco, syd i Andalusien, vest i Galicien og øst i Catalonien.

Portugal

Med et klima, der ligner Spaniens, dyrkes Tempranillo også meget i Portugal. I Alentejo-regionen centralt i Portugal, og ned mod den sydlige del af landet, er Tempranillo kendt som Aragonez og bruges i en række blandinger til at producere en række røde blandings vine. I Duoro er Tempranillo kendt som Tinta Roriz og bruges til at lave Portugals berømte portvin.

USA

I slutningen af 1900-tallet, begyndelsen af 2000-tallet, ankom Tempranillo-druer til Californien og blev plantet for første gang under navnet Valdepeñas. Desværre var udbyttekvaliteten relativt dårlig på grund af klimatypen i vækstregionen, så druen blev mest brugt til blandings vin. Siden da er forståelsen af, hvordan man dyrker druen, forbedret, og Tempranillo bruges nu i fine vinblandinger.

Succesen har været meget lettere for Tempranillo i Texas, hvor jorden er af lignende sammensætning som jorden i Spanien, hvor druen lever i bedste velgående. 

Australien

På trods af at druen først blev introduceret til landet for omkring 20 år siden, blomstrer tempranillos popularitet i Australien, og druen er blevet plantet i mange forskellige vindyrkningsområder. Nogle bemærkelsesværdige områder, der producerer fremragende Tempranillo, er Adelaide Hills, McLaren Vale og Heathcote i den sydlige del af landet. Som en tidlig modnende drue klarer Tempranillo sig exceptionelt godt i Australien, da den er klar til høst i de mere behagelige måneder og undgår de brændende varme somre, som kan ødelægge årgange.

Argentina

Mendoza- og San Juan-regionerne i Argentina giver nogle af de bedste vindyrkningsbetingelser og er yderst gunstige for spanske druer, takket være det lignende klima. Mendoza producerer omkring 60 % af Argentinas samlede vinproduktion, og heraf er Tempranillo den tredje mest populære druesort.

 

Artikel leveret af I Love Wine. Klik her for at læse den origianle artikel på engelsk, samt flere gode artikler om Tempranillo og andre vine.  

Tilbage