Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

De 10 bedste 'off-camino' oplevelser langs Camino Francés

Camino de Santiago fra St. Jean Pied de Port og langs de 800 km. til Santiago de Compostela, er en lang kultur-, natur- og historiefortælling. Historien i de regioner som Caminoen skærer sig igennem, består af alt fra urmennesket til kongerier, krige, romere, maurere og nutidens spaniere. De har alle sat deres spændende aftryk, som stadig kan opleves. 

2022-12-01

Den berømte franske caminorute byder på en række spændende og alternative seværdigheder. Her har vi samlet de 10 bedste.

På den franske Caminorute gennem de fire spanske provinser Navarre, Rioja, Castilla-León og Galicien er såvel natur- og kulturoplevelserne mangfoldig og ofte ganske særprægede. Regionerne er ældgamle, eksempelvis var både Navarra og Castilien og León spanske kongeriger længe før de blev forenet til det Spanien, vi kender i dag. Derfor er kulturen langs Caminoen både spændende og yderst mangfoldig, både hvad angår arkitektur, traditioner, gastronomi og levevis.

På tværs af det nordlige Spanien, langs den franske Camino-rute, eller Camino Francés, kommer du forbi en række spændende seværdigheder, der dybest set ikke har noget med Caminoen at gøre. De er dog alle et besøg værd og besøges hvert år af mange turister, som ikke nødvendigvis er pilgrimsvandrere. Du må derfor ikke misse disse spændende seværdigheder langs camino francés

Listen kommer omkring 4 seværdigheder på UNESCO's verdensnatur- eller kulturarvlister. Kandidaterne er mange og listen er langt fra udtømmende.

camino frances kort off camino oplevelser

Vi har udvalgt 10 steder, som ikke ligger på selve Caminoen, men som kan opleves på halv- eller heldagsture fra Caminoen.

De '10 Off Camino oplevelser' er meget forskelligartede og vil tilsammen give endnu bedre indsigt og viden om Caminoområdets historie, kultur og natur.
Listen er skrevet i kronologisk rækkefølge langs Caminoen, fra øst til vest.

I Spain is More's rejseguide, som du modtager inden din rejse, beskriver vi seværdighederne samt den nemmeste og bedste måde at opleve dem på - og ikke mindst hvordan du lettest kommer dertil, i betragtning af den korte tid og mangel på movilitet der som oftest kendetegner en pilgrimsrejsende. Hvis du ved bestilling af din rejse ved, at du gerne vil opleve nogle af stederne, kan vi arrangere halv- eller heldagsture og/eller bestille en ekstra overnatning i den nærmeste Camino-by.

Er du i bil langs caminoen, er samtlige steder et 'must' på din kør-selv rejse langs caminoen.

Laguardia (Baskerlandet)

Laguardia seværdigheder på camino frances

Laguardia ligger 18 km fra en af ​​de største byer på pilgrimsruten, Logroño.
18 km. nordøst for den hyggelige pilgrimsby Logroño ligger en af ​​Spaniens smukkeste borgbyer, Laguardia, omgivet af vinmarker og nogle af La Riojas bedste vingårde. I de snoede, smalle gader er biler forment adgang, på grund af de mange underjordiske gange, hvor vinen engang blev lagret modnet. Laguardia ligger højt over sletten og fra bymuren er der en fantastisk udsigt over de mange vinmarker. Flere kendte vingårde dukker op i horisonten.

I Laguardia findes fantastiske restauranter, vinbarer, lækre tapasbarer og selvfølgelig nogle gode vinbutikker, hvor områdets stolthed kan erhverves. Laguardia er en fantastisk off-camino oplevelse, og den charmerende by minder om de kendte byer i Toscana i Italien, dog meget mindre turistet.

Et besøg i Laguardia overrasker altid vores gæster. Besøget kan nås efter ankomst til Logroño, men i så fald bliver det på bekostning af tapas i Calle Laurel i Logroño, hvilket ville være en skam. Vi anbefaler derfor en ekstra overnatning i Logroño, hvis tapas, vin og et besøg i en charmerende borgby lokker.

Klostrene Yuso og Suso - Los Monasterios de Yuso y Suso (Rioja)

Yuso Suso - oplevelser på Camino Frances

Santo Domingo de la Calzada ligger mellem Logroño og Burgos. Kun 20 km. herfra ligger to af de smukkeste klostre i Europa -Yous og Suso klostrene.
De er begge på UNESCOs verdensarvsliste. De to smukt beliggende klostre ligger afsondret fra alt, men på grund af deres kulturelle værdi og store besøgstal, kan de nås med bus fra Santo Domingo de la Calzada eller Najera, hvorfra der også er guidede ture. Suso, der betyder 'det øvre' (kloster) og Yuso 'det nederste' (kloster) ligger med 1 km mellemrum, og stedet siges at være fødested for det spanske sprog. Den ældste del, San Millán de Suso, stammer fra det 6. århundrede og San Millán de Yuso fra det 11. århundrede. Udover det åbenlyse religiøse aspekt, har klostrene som sådan ikke nogen relation til pilgrimsruten Camino de Santiago, men mange pilgrimme kommer alligevel forbi. Hvad med en ekstra overnatning i Najera eller Santo Domingo de la Calzada, og dermed god tid til at opleve klostrene på fridagen?

Atapuerca (Castilla y León)

Atapuerca - seværdigheder på Camino de Santiago

20 km. før Burgos ligger en af verdens mest kendte arkæologiske udgravninger, Atapuerca.

Før man ankommer til Burgos passeres Atapuerca, hvor en af verdens mest interessante arkæologiske udgravninger foregår. Sierra de Atapuerca, eller Atapuerca-bjergene, er enormt rig på fossile udgravninger, urmenneskets stenredskaber, knoglerester fra både mennesker og dyr - ofte eksotiske dyr, som holdte til på egnen for tusindevis af år siden, som løver og leoparder. I udgravningerne har man fundet de ældste knoglerester af urmennesket i vesteuropa, som menes at være mellem 600.000 og 1,2 millioner år gamle. Stedet er også blevet optaget på UNESCO’s verdenskulturarvliste.

Atapuerca blev opdaget da man i 1960’erne gravede ud til en jernbane gennem området. Strækningen blev derfor aldrig taget i brug, men i stedet for en togrejse, blev det en rejse gennem menneskets udvikling og historie. Der er guidede ture, som desværre oftest kun er på spansk. De fundne arkæologiske genstande er udstillet, og meget interessant forklaret og illustreret på ‘Museo de la Evolución Humana’ (Museet for menneskets evolution) i Burgos, som bestemt er et besøg værd. Her findes også videoer af udgravningen. Et besøg som sætter området, hvorigennem Caminoen passerer, i et spændende historisk perspektiv.

Villa Romana La Olmeda (Castilla y León)

La Olmeda seværdigheder på camino frances

Romerne har sat sit præg mange steder langs Caminoen, men ingen andre steder som den romanske rigmandsvilla i 'La Olmeda'.

Godt 20 km. nord for pilgrimbyen Carrion de los Condes, kan man opleve en af de bedst bevarede beviser på romernes store tilstedeværelse i Nordspanien. La Villa Romana la Olmeda er en af Spaniens vigtigste arkæologiske udgravninger. Har opleves en herskabsbolig fra det 4. århundrede, med nogle af de fineste romerske mosaik dekorationer i verden. Det ene mosaikarbejde er hele 175 m2 stort og er stort set intakt. Derudover giver boligen et fantastisk indblik i romernes kunnen både hvad angår bade, kloakering mv.

La Villa Romana la Olmeda blev tilfældigt opdaget i forbindelse med almindeligt landbrugsarbejde i 1960’erne. Et enormt interessant og ikke mindst yderst velfortalt og flot opsat museum, hvor man går rundt blandt de originale mosaikker og fint fornemmer husets og beboernes vigtighed og selvfølgelig den kunstneriske kunne, som er storslående. Villa Romana la Olmeda er ældre end Caminoen og pilgrimme har derfor ikke har haft sin færd her, da pilgrimsruten først for alvor blev populær ca. 1000 år efter huset blev opført.

Hulerne i Valporquero (Castilla y León)

Valporquero

Las Cuevas de Valporquero hører til blandt de smukkeste drypstenshuler i Europa. Den ligger ca. 45. km. nord for byen León.

'Cueva de Valporquero', eller drypstenshulerne i Valporquero, er det ideelle sted for dem, som ønsker at opleve jorden indefra. De berømte drypstenshuler ligger ca. 45 km. nord for León, hvorfra man enten kan komme på en dagstur hertil inkl. besøg i hulerne, eller selv tage bussen og opleve stedet på egen hånd. Turen til hulerne er smuk og betagende, og vejen snor sig gennem smalle klippesprækker ved Hoces de Vegacervera. Der er dagligt flere guidede ture ind i hulerne, hvor man kan opleve de fantastiske drypsten og de enorme underjordiske sale. Om foråret bliver den underjordiske flods rislen til brusen og små vandfald popper ud gennem alle klippesprækkerne. Et besøg til en helt anden verden, som vi anbefaler såfremt man har en hel dag i León.

Castrillo de los Polvazares (Castilla y León)

Castrillo de los Polvazares - oplevelser på caminoen

Når du ikke andre af listens seværdigheder på din pilgrimsvandring, er der ingen undskyldning for en tur gennem Castrillo de los Polvazares - kun en lille omvej efter Astorga, vil bringe dig hertil.

5 km. efter Astorga ligger den lille smukke landsby Castrillo de los Ponvazares. Landsbyen ligger meget tæt på pilgrimsruten, og mange pilgrimme lægger da også vejen forbi. Men eftersom caminoen ikke officielt går gennem byen, er den berettiget på denne liste. Det er blot en omvej på få hundrede meter, og den lille 1600-tal by er omvejen værd. Kun beboere må køre på byens stenbelagte gader, hvilket gør at trafikken ikke har overtaget og Castrillo de los Polvazares fremstår således smuk og autentisk med dets stenhuse og grønne døre og porte. Mange, også pilgrimme, kommer hertil for at spise cocido, som er typisk for egnen. En ret med bønner, kød og suppe.

Las Medulas (Castilla y León)

Las medulas oplevelser på caminoen

Las Medulas er en af Nordspaniens største natur-seværdigheder - som dog er menneskeskabt. Snup en ekstra dag i Ponferrada og gå dine km. rundt i dette imponerende område i stedet.

Dette særprægede menneskeskabte landskab er en af Romerriget helt store ingeniør-bedrifter. Området ligger 10 km. fra Ponferrada i El Bierzo området og blev skabt af romernes søgen efter guld. Det er et enormt projekt, som har krævet millioner af kubikmeter vand, som blev hentet via kanaler, som flere steder er over 100 km. lange.

Ved af grave revner og sprækker i bjergene, skyllede man metallet frem og efterlod det enormt smukke og yderst særegne landskab, som vi i dag kan nyde. Over en periode på 250 år, udvandt romerne over 1,5 ton guld og det var Romerrigets største guldmine. En nærmest uforståelig bedrift. Landskabet er i dag beskyttet under UNESCO’s kulturverdensarv og både historien og landskabet er et besøg værd. Fra Caminoen kan man komme hertil med bus eller taxi, eller vi kan hos Spain is More arrangere en udflugt hertil fra Molinaseca, Ponferrada eller Villafranca del Bierzo.

Santiago de Peñalba (Castilla y León)

Santiago de Penalba - seværdigheder på caminoen

Kom helt tæt på det autentiske i Spanien i landsbyen, som stort set altid er at finde på lister over Spaniens smukkeste byer - Santiago de Peñalba.

Trænger man til fred og ro kan et besøg i en af Spaniens mest charmerende landsbyer, Santiago de Peñalba, anbefales. Santiago de Peñalba ligger 14 km. syd for Molinaseca og Ponferrada. Byen ligger i dalen, Valle del Silencio (stilhedens dal) som er en af Spaniens bedst bevarede turist-hemmeligheder. Kronen på det naturværk, som Valle de Silencio er, er den lille landsby Santiago de Peñalba.

Landsbyens stenhuse og brostensbelagte gader snor sig rundt om kirken, som er byens hovedattraktion og som blev opført i det 10. århundrede. Har du tiden, og ønsker du at komme lidt væk fra Caminoen for en stund, kan en dagstur til Santiago de Peñalba og Las Medulas (herover) på det varmeste anbefales. Begge steder kan opleves på én dag, med den rette planlægning.

Lugo (Galicien)

Lugo - oplevelser på caminoen

Intet mindre end verdens bedst bevarede romerske bymur. Kun 30 minutter i bus fra pilgrimsbyen Sarria.

Romerne satte sit tydelige præg på Nordspanien og således også på denne liste. Og for at gøre ‘romerlisten’ færdig kan det anbefales med en tur til Lugo, som ligger 30 km. nord for Sarria. Mellem Sarria og Lugo afgår der flere (by-)busser dagligt og turen tager ca. 30 minutter. Lugo har den bedst bevarede romerske bymur i verden. La Muralla Romana de Lugo (Lugo’s romerske bymur) er bygget i det 3. århundrede og er stort set intakt. Man kan vandre to kilometer rundt på toppen af den imponerende mur, rundt om den gamle bydel og skue ud over den gamle bydels tage. Muren er optaget på UNESCO’s verdenskultarvliste og de enorme dimensioner er værd at opleve ved selvsyn. Lugo er i sig selv en større by med 100.000 indbyggere, og den gamle bydel har et væld af torve og pladser, med gode atmosfærefyldte restauranter.

Rias Bajas / Rias Baixas (Galicien)

Rias Bajas - camino oplevelser og seværdigheder

Kridhvide sandstrande og fredet naturreservat. Tag et billede og få vennerne til at tro at du har vandret caminoen i Caribien - vandet er bare lidt koldere!

Fra Santiago de Compostela, pilgrimsrutens endestation, er der et væld af ekskursioner som kandiderer til denne liste. Finisterre og Muxia betragter vi som værende en del af Caminoen, og er derfor udelukkede. Derimod er fjordene syd for Santiago de Compostela et området som enhver berejst sjæl vil elske. Den Portugisiske Camino berører visse områder, men de hvide sandstrande, de fantastiske fiskerbyer, Albariño-hvidvinen og verdens bedste fisk- og skaldyrsretter, kan give én det perfekte punktum for endt pilgrimvandring.

Med en ekstra overnatning i Santiago de Compostela, kan man sagtens få et godt indtryk af området. Eksempelvis har vi flere guidede ture til området - og ikke kun til Finisterre. En overnatning et sted på kysten, på et charmerende hotel er der intet der slår. Hvad med en dagstur til øen Islas Cies, hvis strande flere gange er kåret til at være blandt verdens smukkeste (se billede øverst på siden). Blot (endnu) en idé. På Islas Cies kan man vandre en rundtur på den fredede ø. Adgangen til øen er reguleret med et begrænset antal besøgende om dagen, men besøget er besværet værd - og Spain is More hjælper gerne med de besværlige billetter.

Find din Caminorejse her

Af Rasmus Pedersen, www.SpainIsMore.dk

Tilbage