Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Find din Camino til Santiago

Du vil gerne gå til Santiago. Fedt! Men hvilken rute eller hvilken camino skal du vælge? Der findes ikke et entydigt svar på det spørgsmål. Alt afhænger af en række faktorer, som jeg vil forsøge at forklare nedenfor - og så spiller dine personlige præferencer selvfølgelig også ind!

2018-01-26

Til at begynde med en liste over nogle af de forskellige Caminoer Spain is More har på programmet - i rækkefølge fra den mest populære til mindst benyttede:

1. Camino Francés: 63% af de pilgrimme som ankommer til Santiago (i alt ca. 300.000 pilgrimme i 2017) vælger denne rute, som uden tvivl er den vigtigste kristne pilgrimsrejse i verden.

2. Camino Portugués: 18%

3. Camino del Norte: 6%

4. Camino Primitivo: 4%

Husk, at hver af disse ruter har sin charme, og hver af dem har bidraget til legenden om Camino de Santiago. Vi hjælper dig med at vælge ud fra en række kriterier:

Er en god fysisk form nødvendig for at tage udfordringen op?

Nogle Camino er meget hårdere end andre. Ikke kun antallet og længden af etaperne, men også terrænet. Men vær ikke foruroliget; pilgrimme i gamle dage var hverken atleter eller skrubskøre, da de søgte gennem dale, bjergstier og sletter for at komme ind i Santiago. Desuden er det ofte muligt at opdele ruten i kortere etaper, så du går eller cykler kortere afstande hver dag.

Camino-sværhedsgrad fra sværest til lettest:

1. Camino Primitivo: Denne Camino er betydeligt mere kuperet, og især mellem Oviedo og Lugo er du konstant på vej op eller nedad.

2. Camino del Norte: langs kysten stiger eller falder terrænet konstant men der er inge høje bjerge, som man kender det fra nogle etaper på Camino Francés.

3. Camino Francés: Der er to svære etaper; etepen over den fransk/spanske grænse gennem Pyrenæerne og etaperne ved jernkorset.

4. Camino Portugués: Her har du ingen signifikante højdeforskelle.

 

Er caminoen velafmærket på alle Caminoer?

 

Generelt er caminoen meget fint markeret og især langs den franske rute er der en overflod af skilte. For at lave en rangordning her vil jeg placere den franske rute i 1 og resten følger umiddelbart efter.

Find jeg steder at drikke og spise?

Ja, det er generelt muligt at købe mad og drikkevarer mens du er på farten. Under hver etape findes der flere restauranter og i rejseguiden, som du modtager før afrejse, finder du en beskrivelse af, hvor du kan finde disse steder.

Også her giver Camino Primitivo den største udfordring, i hvert fald mellem byerne. Her kan det anbefales at medbringe en madpakke, hvilket er inkluderet i turen med Spain is More. 

Camino del Norte går derimod gennem en række moderne metropoler som San Sebastian, Bilbao, Santander og Gijón. Derudover ligger der en lang række byer undervejs og forsyninger er sjældent et problem.

Hvad er den mest autentiske camino?

Hvis du leder efter noget autentisk, noget uberørt vilde og det at være i kontakt med naturen, kan Camino Primitivo anbefales. I det 9. århundrede rejste kong Alfons II i Asturien fra sin bolig i Oviedo til Santiago for at besøge Saint Jacobs grav, der blev opdaget et par år tidligere. Ruten, som kongen rejste, er veldokumenteret og følger stort set stien til den nuværende "Camino Primitivo". Hvis du vælger Camino Primitivo, vælger du eventyr og ren natur.

Kort sagt, uanset hvilken Camino du vælger, vil Camino de Santiago i al sin eneklthed, lade dig fordybe i naturen og lokalkulturen. Snart vil du føle en tidløs rejse uden at haste for at nå din destination.

Hvilken Camino skal jeg vælge? Læs mere her.

Tilbage