Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Hvilken Camino skal jeg vælge?

Hvilken Camino skal jeg vælge

Hvilken pilgrimsvandring skal jeg vælge at vandre eller cykle?

Som den karakteristiske pilgrimsmusling symboliserer, findes der flere camino-ruter, som samles ved Sankt Jakobs grav i katadralen i Santiago de Compostela. Selv om den franske rute tiltrækker det største antal pilgrimme, har historien og traditionerne gjort, at flere camino-ruter snor sig gennem Nordspanien til byen Santiago de Compostala.

Der er flere faktorer at overveje, når du vælger udgangspunkt og ruten til Santiago de Compostela; antal dage til rådighed, årstid, fysisk form, præferencer m.v. Det følgende er en kort beskrivelse, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at vælge den rute, der passer dine behov bedst.

¡Buen Camino!

Gule Caminopil


Den franske rute – Camino Francés

(775 km.)

Dette er langt den mest berømte camino, den travleste og mest typiske. Ca. 70% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Turen går fra St. Jean Pied de Port, på den franske side af Pyrenæerne, på tværs af Nordspanien til Santiago. Den franske rute har mange fordele såsom sin naturskønne pragt, kunstnerisk kvalitet og historiske værdi. Det er en af de bedst skiltede ruter. Forsyninger (mad, drikke mv.) er aldrig et problem og det er muligt at tilpasse turen og etapelængderne individuelt.

Se kort og læs mere om den Camino Francés

Eksempel på pilgrimsvandring langs Camino Francés. Husk at etaperne kan opdeles og turen forkortes efter ønske.

Camino de Santiago vejviser

 

Camino Primitivo

(321 km.)

Den primitive, eller den oprindelige camino, er den ældste Camino til Santiago. Ca. 4% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Turen går fra Oviedo i Asturien via Lugo til Santiago. Samtidig en af de mest krævende, da denne passerer bakkede landskaber i tyndt befolkede egne bjergområder mellem Galicien og Asturien. Ruten er naturmæssigt en af de absolut smukkeste, og man belønnes ofte for de mange op- og nedstigninger. De smukke historiske byer Oviedo og Lugo er en nydelse og man vandrer ganske lidt asfalt, hvorfor denne rute er meget ideel som vandretur end som cykeltur. På mange måder en af de mest attraktive camino-ruter.

Se kort og læs mere om den Camino Primitivo

Eksempel på pilgrimsvandring langs Camino Primitivo. Husk at etaperne kan opdeles efter ønske.

Camino Primitivo

 

Camino del Norte

(815 km)

Denne rutes styrke er dens fantastiske landskaber langs den smukke kysstrækning samt de utallige idylliske landsbyer og prægtige storbyer. Ca. 7% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Camino del Norte starter i Hondarribia eller Irún på grænsen mellem Frankring og Spanien og snor sig langs hele kysten til Santiago. Camino del Norte har et begrænset antal camino-relaterede seværdigheder, hvoraf de fleste er koncentreret i få områder. En styrke er muligheden for at bade i havet i en af de mange smukke strande, som findes undervejs.

Se kort og læs mere om den Camino del Norte

Eksempel på pilgrimsvandring langs Camino del Norte. Husk at etaperne kan opdeles og turen forkortes efter ønske.

camino 560 km igen til Santiago

 

Den portugisiske rute - Camino Portugues

(242 km)

Den næstmest populære rute langs den portogisiske og galiciske vestkyst. Ca. 14% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Hos Spain is More tager ruten sin begyndelse i Porto og den træder ind i Spanien via byen Tui. Før Santiago passerer caminoen gennem Galiciens mest befolkede områder såsom omkring byerne Vigo og Pontevedra. Ruten byder på en række historiske landsbyer som Padron og Caldas og små landsbyer. Den potugisiske camino har noget mere asfalt end andre caminoer, men vejene er som oftest ikke særlig trafikerede.

Se kort og læs mere om den Portugisiske Camino

Eksempel på pilgrimsvandring langs Camino Portugues. Husk at etaperne kan opdeles efter ønske.

Camino Portugues

 

Camino Finisterre

(89 km. – kun til Finisterre eller 119 km. til Muxia via Finisterre)

Turen til “verdens ende”, Fin-Terre, er den eneste vej, der begynder i stedet for at ende i Santiago. Langt størstedelen af de pilgrimmene som går denne vej, bruger den som en udvidelse af deres pilgrimsevenyr og forlænger turen ved at fortsætte til Finisterre, eller hele vejen til Muxia. Se solen synke ned i Atlanterhavet er et af de øjeblikke pilgrimme tage hjem for resten af deres liv. Denne rute bliver stadig mere populære.

Se kort og læs mere om Finisterre

Eksempel på pilgrimsvandring langs Camino Finisterre. Husk at etaperne kan opdeles efter ønske.

Camino Finisterre

 

Camino Inglés

(155 km.)

Ferrol er udgangspunktet for den ”Engelske Camino”. Kun omkring 2% af alle pilgrimme ankommer til Santiago via Camino Inglés. Ferrol var hovedindgangen til Galicien for pilgrimme fra Storbritannien (det er derfor, det hedder den engelske camino) og fra det nordlige Europa, når de rejste til Santiago for at omfavne apostlen. Temperaturen, selv om sommeren, er som regel godt for vandring. Det er ikke en af de travleste ruter.

Se kort og læs mere om Camino Inglés

Eksempel på pilgrimsvandring langs Camino Inglés. Husk at etaperne kan opdeles efter ønske.

Camino Ingles