Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

4.9

Hvilken Camino skal jeg vælge?

Som den karakteristiske pilgrimsmusling symboliserer, findes der flere camino-ruter, som samles ved Sankt Jakobs grav i katadralen i Santiago de Compostela. Selv om den franske rute tiltrækker det største antal pilgrimme, har historien og traditionerne gjort, at flere camino-ruter snor sig gennem Nordspanien til byen Santiago de Compostala.

Der er flere faktorer at overveje, når du vælger udgangspunkt og ruten til Santiago de Compostela. Blandt andet er antallet af dage, du har til rådighed, årstid, fysisk form, præferencer m.v. Det følgende er en kort beskrivelse, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at vælge den rute, der passer dine behov bedst. Buen Camino!

Den franske rute – Camino Francés

(775 km.) Dette er langt den mest berømte camino, den travleste og mest typiske. Ca. 70% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Turen går fra St. Jean Pied de Port på den franske side af Pyrenæerne på tværs af Nordspanien til Santiago. Den franske rute har mange fordele såsom sin naturskønne pragt, kunstnerisk kvalitet og historiske værdi. Det er en af de bedst skiltede ruter. Forsyninger (mad, drikke mv.) er aldrig et problem og det er muligt at tilpasse turen og etapelængderne individuelt.

Camino Primitivo

(321 km.) Den primitive, eller den oprindelige camino, er den ældste Camino til Santiago. Ca. 4% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Turen går fra Oviedo i Asturien via Lugo til Santiago. Samtidig en af de mest krævende da denne passerer de bakkede landskaber i de tyndt befolkede egne bjergområder af Galicien og Asturien. Ruten er naturmæssigt en af de absolut smukkeste og man belønnes ofte for de mange op- og nedstigninger. De smukke historiske byer Oviedo og Lugo er en nydelse og man vandrer ganske lidt asfalt, hvorfor denne rute er meget ideel som vandretur end som cykeltur. På mange måder en af de mest attraktive camino-ruter.

Camino del Norte

(815 km.) Denne rutes styrke er dens fantastiske landskaber langs den smukke kysstrækning samt de utallige idylliske landsbyer og prægtige storbyer. Ca. 7% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Camino del Norte starter i Hondarribia eller Irún på grænsen mellem Frankring og Spanien og snor sig langs hele kysten til Santiago. Camino del Norte har et begrænset antal camino-relaterede seværdigheder, hvoraf de fleste er koncentreret i få områder. En styrke er muligheden for at bade i havet i en af de mange smukke strande, som findes undervejs.

Camino Portugues

(242 km.) Den næstmest populære rute langs den portogisiske og galiciske vestkyst. Ca. 14% af alle pilgrimme ankommer til Santiago af denne vej. Hos Spain is More tager ruten sin begyndelse i Porto og den træder ind i Spanien via byen Tui. Før Santiago passerer caminoen gennem Galiciens mest befolkede områder såsom omkring byerne Vigo og Pontevedra. Ruten byder på en række historiske landsbyer som Padron og Caldas og små landsbyer. Den potugisiske camino har noget mere asfalt end andre caminoer, men vejene er som oftest ikke særlig trafikerede.

Camino Finisterre

(89 km. - 119 km. til Muxia via Finisterre) Turen til “verdens ende”, Fin-Terre, er den eneste vej, der begynder i stedet for at ende i Santiago. Langt størstedelen af de pilgrimmene som går denne vej, bruger den som en udvidelse af deres pilgrimsevenyr og forlænger turen ved at fortsætte til Finisterre, eller hele vejen til Muxia. Brænd dit tøj og slip af med din gamle støvler i "verdens ende", samt se solen synke ned i Atlanterhavet er et af de øjeblikke, pilgrimme tage hjem for resten af deres liv. Denne rute bliver stadig mere populære.

Camino Inglés

(155 km.) Ferrol er udgangspunktet for den ”Engelske Camino”. Kun omkring 2% af alle pilgrimme ankommer til Santiago via Camino Inglés. Ferrol var hovedindgangen til Galicien for pilgrimme fra Storbritannien (det er derfor, det hedder den engelske camino) og fra det nordlige Europa, når de rejste til Santiago for at omfavne apostlen. Temperaturen, selv om sommeren, er som regel godt for vandring. Det er ikke en af de travleste ruter.