Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

4.9

Camino Francés HELE RUTEN (St-Jean-Pied-de-Port - Santiago)

Camino de Santiago Francés

Camino Francés er den mest populære, mest traditionelle og internationalt mest hyldede pilgrimsrejse, både af pilgrimme samt i film og bøger. Camino Francés begynder i den franske landsby St Jean Pied de Port og krydser umiddelbart herefter grænsen til Spanien. Deraf navnet, 'Den Franske Camino'. Ideel både som caminovandring og cykelrejse. En Camino-oplevelse for livet.

 • fra 19990 DKK/pers.
 • 768 Km
 • 35 dage / 34 overnatninger
 • Sværhedsgrad
  ?
  OBS : ingen steder, på nogen Camino, vandres/cykles langs stejle klippesider!

  1: Meget let. Flad og uden nævneværdige stigninger. Gode og oftest brede stier.

  2: Let. Flad med enkelte stigninger. Gode og ofte brede stier

  3: Medium. Lettere kuperet, evt. længere afstande mellem servicefaciliteter/byer. Gode, af og til smalle stier.

  4: Medium/Hård. Længere, stejlere stigninger, eventuelt med få servicefaciliteter/byer. Gode, af og til smalle stier. 

  5: Hård. Lang(e) stigning(er), evt. få faciliteter. Meget kuperet. Gode, af og til smalle stier.
 • Natur

Oplev samtlige 33 etaper langs hele den berømte Pilgrimsrute fra St. Jean Pied de Port i Frankrig til Santiago de Compostela. Har du tiden og energien er dette rejse for livet. En rejse som millioner af mennesker gennem århundrede har taget før dig. Oplevelsen og følelsen af at gennemføre er ubeskrivelig. En rejse som vil forandre dig for altid!

Vi kan kombinere rejsen med hviledage undervejs, kortere etaper og andre spændende oplevelser. 

Gør din rejse personlig! Spain is More tilbyder og garanterer følgende på denne rejse:

✔ Rejs hver dag året rundt.

Bagagetransport fra hotel til hotel kan tilkøbes.

Pilgrimspas inklusiv.

Hoteller – altid med eget bad – udvalgt efter placering, service og autentisk charme.

✔ Spain is More's Camino-guidebog med praktiske pilgrimsoplysninger, forslag til pakkeliste, anbefalelsesværdige restauranter, bykort med camino- og hotelplacering, pilgrimspas, gode råd og vejledninger, service-telefon-numre og m.m.

✔ Opdeling af etaperne: Ja, næsten altid!

✔ Dagstur til Finisterre.

Inklusiv

fra 19.990 DKK/pers.Per person i delt dobbeltværelse.

Tillæg for enkeltværelse: 5.990 DKK

Inklusiv
 1. 34 overnatning i dobbeltværelse – altid inkl. eget bad/toilet.
 2. 34 x morgenmad.
 3. Fly København - Pamplona** / Santiago - København - inkl. 1 stk check-in bagage p.p.*
 4. Transport Pamplona - St.-Jean-Pied-de-Port.
 5. Spain is Mores digitale guidebog.
 6. Pilgrimspas
 7. Guided tur til Finisterre.
 8. 24/7 nødtelefonnummer.
 9. Skatter og afgifter.
 10. *Med mindre andet er specificeret i tilbuddet. Vægt afhænger af flyselskab (typisk mellem 20 og 23 kg.). **Pamplona kun fra København og Hamburg.
Ej inklusiv
 1. Korte lokale bus eller taxi transporter, eksempelvis fra lufthavn til lokal bus- eller togstation. 
 2. Transport fra hotel i Santiago til Santiago lufthavn (taxi ca. 20€ - bus ca. 5€). Bustider og placering af busstop fremgår af guidematerialet.
Muligt/Valgfrit
 1. Personligør din Camino: Udvid opholdet, opdel etaper, tilføj spændende oplevelser mv.
 2. Bagageservice på pilgrimsruten kan tilkøbes. Hvis du tilkøber bagageservice bliver din taske/kuffert fragtet fra hotel til hotel på programsatte vandredage. Pris 1800 kr./enhed af max 15 kg.
 3. Forlængelse af ophold i Madrid, León eller Santiago de Compostela kan tilkøbes.
 4. Sygdomsafbestillingsforsikring fra Gouda: 7% af rejsens pris (kan tilvælges ved bestilling). Læs mere her.
Beskrivelse

Den første etape af Camino Francés efter St.-Jean-Pied-de-Port er den hårdeste på hele 'Den Franske Camino' - i særdeleshed de første 10 km. fra St. Jean Pied de Port, til man når toppen af Pyrenæerne. Undervejs på denne 25 km. lange etape, findes kun ét sted at proviantere eller spise, og det er ikke muligt at opdele etapen, da der ikke findes hoteller/pensioner undervejs. Læs mere om etapen under etapebeskrivelsen.

De næste par etaper, til man når Navarras smukke hovedstad, Pamplona, er fortsat kuperede. Samtidig er denne sektion en af de smukkeste på hele den franske camino; gennem skove, langs floder og idylliske landsbyer. 

Servicefunktionerne er forholdsvis begrænsede mellem St Jean Pied de Port og Pamplona. Der ligger dog flere landsbyer undervejs med restauranter og andre services, men hyppigheden er ikke så høj som senere.

Mere information om Saint Jean Pied de Port - Pamplona

Terrænet efter Pamplona, bliver en del lettere end før Pamplona. Dog kommer den første påmindelse om, at der ikke er helt fladt, umiddelbart efter Pamplona. Undervejs skal flere stigninger passeres, men de flade 'pauser' bliver længere og oftere desto nærmere man når Logroño, hvor vinmarkerne tager over. Det er et herligt stykke at Caminoen, meget varieret landskab og hyggelige landsbyer.

Man passerer flere mindre bodegaer undervejs, hvor man passende kan gøre hold og måske få en rundvisning - og prøvesmagning. Dertil er både Navarra og Rioja kendt for sin gastronomi, hvilket der vil være masser af rigtige gode muligheder for at opleve på denne tur.

Servicefunktionerne er generelt gode med mange mindre byer undervejs.

Mere information om Pamplona - Logroño

Terrænet er fra Logroño til Burgos er let, ofte meget tørt og forholdsvis fladt. Caminoen går først gennem vinmarker, så langt øjet rækker. Få kilometer nord for ruten, løber Ebro-floden, hvoromkring nogle af de bedste Rioja-vingårde ligger. Har du tiden kan det bestemt anbefales med en ekstra overnatning i Logroño, til at besøge området.

Særligt langs den første etape, passeres flere vingårde. Mod syd har man udsigt mod bjergene, hvor (Rio-) Oja-floden har sit udspring. To UNESCO-kulturarv oplevelser ligger ligefor at besøge. Dels klostrene ved Santo Domingo samt de arkæologiske udgravninger ved Atapuerca, umiddelbart øst for Burgos. Begge bestemt et besøg værd. Hertil selvfølgelig de herlige byer, Logroño og Burgos - den sidste med sin imponerende katedral i centrum af byen. Undervejs ligger Santo Domingo, som en smuk velbevaret og historisk pilgrimsby. Alt ialt ligger der en lang række oplevelser og venter!

Servicefunktionerne er generelt gode, men der er nu lidt længere mellem landsyberne/byerne. Om aftenen er der altid restauranter på eller i nærheden af hotellet. Ruten går stort set hver dag gennem byer, som har supermarkeder, banker, vaskeservice, butikker og anden mulighed for proviantering. Mulighed for opdeling af etaper: Ja (se etapebeskrivelserne).

Mere information om Logroño - Burgos

Terrænet mellem Burgos og León er let og forholdsvist fladt. Den største udfordring kan være solen, varmen og de af og til lidt lange etaper, som dog oftest kan opdeles. Området er tørt, uden meget skygge/træer, men ruten har på mange måder masser af charme, og er bestemt turen værd.

Servicefunktionerne er ok, men byerne er ofte små. Flere småbyer passeres hver dag, men en hvis frokost-planlægning er vigtig. Om aftenen er der altid restauranter på eller i nærheden af hotellet. Mulighed for opdeling af etaper: Ja, som oftest (se etapebeskrivelserne).

Mere information om Burgos - León

Efter León mærkes det tydeligt at antallet af pilgrimsvandrere stiger, og det er der mange årsager til. Dels er strækningen efter León på mange måder en af de mest interessante, med mange historiske seværdigheder undervejs (af de store; katedralen i León, middelalderbroen i Hospital de Orbigo, Bispepaladset i Astorga, Jernkorset, klostret i Samos og selvfølgelig Santiago de Compostela), massevis af skønne byer, rigtig gode faciliteter og ikke mindst et varieret terræn gennem et smukt landskab. De Spain is More-gæster, som starter deres pilgrimsvandring i León, tager ofte bussen de først 35 km. til Hospital de Orbigo. Mange vælger også at vandre fra León, hvilket gør turen én dag længere. Har du valgt at gå fra León, er den første etape flad, gennem industri og forstæder de første 10 km. Herefter åbner den enorme slette sig, som følges til Rabanal del Camino, hvorfra terrænet bliver ganske kuperet.

Etapen mellem Villafranca og O'Cebreiro vælger mange at opdele, da denne er lang og relativ hård. Har du ikke tiden til en opdeling, men finder den på dagen for hård, er der gode muligheder for bus og taxi på netop den etape. Med en eksta overnatning i Molinaseca eller Villafranca, kan man tage en tur til Las Medulas, som er et spektakulært UNESCO-fredet naturområde, hvor romerne i sin tid gravede efter guld. 

Mere information om León - Sarria

Strækningen gennem Galicien fra Sarria til Santiago er den mest populære og langt mest benyttede camino-strækning, hvilket tydeligt kan mærkes på antallet af pilgrimme. Det kan i særdeleshed have sin charme, at folk fra hele verden går i samme retning, med det samme mål for øje. Sarria er et godt udgangspunkt for Caminoen; en større by med alle nødvendige faciliteter. Herfra er der særligt to rigtig spændende udflugter, dels til det enorme kloster i Samos, hvorfra man kan gå tilbage langs caminoen til Sarria, og dels til Lugo og verdens bedst bevarede romerske bymur.

De første etaper efter Sarria er forholdsvis kuperende, men samtidig nogle af de mest idylliske på hele caminoen. Mange har netop disse etaper som sine yndlingsetaper på caminoen - og her er også smukt. Man passerer små bondesamfund, med huse bygget af sten, man går langs marker hvor kørerne græsser og gennem skove hvor man kun hører åens rislen. Naturen er undervejs hovedattraktionen, indtil man når Santiago de Compostela. Denne fantastisk smukke by, som emmer af atmosfære i den gamle bydels kringlede gader. Det perfekte afslutning på din Camino de Santiago. Servicefunktionerne er generelt rigtig gode. 

Mere information om Sarria - Santiago de Compostela
Detaljeret rejseplan
Detaljeret rejseplan (se alle dage )
Dag 1.- Ankomst til St. Jean Pied de Port

St. Jean Pied det Port betragtes som det officielle udgangspunkt for Camino de Santiago og den idylliske franske bjerglandsby er også den ideelle startby - god mad, smuk og stemningsfuld! 
Her er fransk landsbycharme, historie, monumenter og gode restauranter i rigelige mænger, til den perfekte camino start.

Dag 2.- St. Jean Pied de Port - Roncesvalles 24 Km

St. Jean Pied det Port betragtes som det officielle udgangspunkt for Camino de Santiago og den idylliske franske bjerglandsby er også den ideelle startby - god mad, smuk og stemningsfuld! Her er fransk landsbycharme, historie, monumenter og gode restauranter i rigelige mænger, til den perfekte camino start.

St. Jean Pied de Port ligger ved foden af Pyrenæerne, hvilket gør beliggenheden unik, men bjegkæden udgør samtidig en væsentlig forhindring på Caminoen, da denne jo fortsætter på bjergkædens sydside. Den første etape er en af hele rutens smukkeste, men samtidig uden sammenligning den hårdeste, uden mulighed for at forkorte etapen men en overnatning undervejs. Såfremt ca. 18 km. hård opstigning lyder af meget, kan vi arrangere transport de første 10 km. op af bjerget, som også er de hårdeste, eller hele vejen til Roncesvalles (Såfremt du ikke vurderer at din form er til en sådan stigning, overvej da start i Roncesvalles, hvilket vil give en en prisreduktion på ca. 400 kr/person).

Fordelene ved at starte i St. Jean Pied de Port er: 1,at byen er bestemt et besøg værd. 2, etapen er umådelig smuk. 3, at man ved start her oplever Caminoen fra start. 4, og ikke mindst, at den hårdeste etape er overstået allerede den første dag.

Når toppen er nået, og Roncesvalles så småt kan anes længeren nede af bjerget, er dagens strabadser ved at være afsluttede, og tilbage er blot at nyde den smukke målby Roncesvalles.

Se Timelap af etapen her.

Afstand: 24 Km

HØJDEPROFILm
RoncesvallesSt. Jean Pied de Port
Dag 3.- Roncesvalles - Zubiri 21 Km

Roncesvalles er et meget brugt udgangspunkt for pilgrimme på Camino de Santiago, da ruten herfra er lidt lettere end gårsdagens etape, da det herfra primært går nedad mod Pamplona.

Terrænet er dog stadig meget bakket og etapen stadig forholdsvis hård. Mod Zubiri vil du vandre igennem en række idylliske og yderst velholdte landsbyer - nogle af de landsbyer smukkeste du vil opleve på hele turen - og de skovklædte bakker giver skygge og stemning. Der er flere mindre, men hårde opstigninger undervejs men generelt vandre du 400 højdemeter nedad denne dag.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
ZubiriRoncesvalles
Dag 4.- Zubiri - Pamplona 20 Km

Etapen følger det meste af dagen floden Arga, men til trods skal en del bakketoppe overvindes. Etapen passerer også denne dag en lang række hyggelige landsbyer inden Pamplona’s forstæder så småt begynder at vise sig. Inden man belønnes med Pamplona’s charmerende gamle bydel skal dagens sidste stigning mod byens centrum overvindes. Pamplonas atmosfærefyldte centrum er en af Spaniens mest berømte og hyggeligste. Byen er kendt for sine tapas og pinchos og i den medfølgende guidebog får du vores anbefaling til de bedste steder, således du oplever Pamplona på den helt rigtige måde, på den korte tid du har til rådighed. Ønsker du mere tid til at udforske og nyde byen, kan en ekstra overnatning bestemt anbefales. Bemærk; ønsker du at opholde dig i Pamplona mellem den 6. og 17. juli vil prisen stige betragteligt pga. festivallen San Fermines. På det tidspunkt anbefales det endvidere at reservere minimum 6 måneder i forvejen.

Afstand: 20 Km

HØJDEPROFILm
PamplonaZubiri
Dag 5.- Pamplona - Puente la Reina 24 Km

Bjerget Alto del Perdón (billedet) er dagens største forhindring og synes opstigningen for hård, giver vores guidebog et fif til en lille omvej. Men turen mod toppen til trods er det bøvlet værd, da man fra toppen har en smuk udsigt over Pamplana og Pyrenæerne den ene vej og den de kommende etapers fladere terræn den anden vej. Selvom der stadig kommer stigningen senere på etapen og ruten som sådan, er de ikke så lange som denne.
Dagens etape ender i Puente de la Reina, som har en smuk gammel bydel og en berømt bro hvorfra Caminoen går vestpå (Dronningebroen, Puente de la Reina).

Afstand: 24 Km

HØJDEPROFILm
Puente la ReinaPamplona
Dag 6.- Puente la Reina - Estella 22 Km

Et par mindre, men hårde stigningen skal overvindes, særligt i begyndelsen af etapen. Ruten går gennem masser af vinmarker og der er flere muligheder for besøg på vinslotte. Desuden kan turen ligges forbi en lidt anderledes kirke fra 1200-tallet.

Afstand: 22 Km

HØJDEPROFILm
EstellaPuente la Reina
Dag 7.- Estella - Los Arcos 23 Km

Estella er en historisk og spændende by, med en smuk gammel bydel. Dagens etape byder i starten på en forholdsvis blød stigning inden terrænet flader mere ud. Denne tur går dog lidt lettere end de fleste andre stigninger, da der serveres gratis rødvin på en af bodegaerne på vejen ud af byen. Der ligger flere vinhuse på vejen som kan besøges, og et par steder fungerer de også som rigtig gode restauranter. Der er ikke meget skygge denne dag, så vandrer du på en solrig dag, er det med at komme tidligt afsted. Torres del Rio ligger på en bakketop og har en gammel bydel som er perfekt at gå på opdagelse i.

Afstand: 23 Km

HØJDEPROFILm
Los ArcosEstella
Dag 8.- Los Arcos - Logroño 26 Km

En forholdsvis flad étape sammenlignet med alt du har oplevet indtil nu. Flere landsbyer, men særligt en enkelt historisk by på krydses på vejen inden vinmarker omkrænser caminoen og byder velkommen til Logroño og La Rioja.

Logroño er La Riojas største by og selvsagt centrum for en stor del af Rioja-vinproduktionen. Sammen med et godt glas vin hører selvfølgelig også god mad, hvilket Logroño så sandelig kan tilbyde. Byens velbevarede gamle bydel er centrum for utallige lækre tapasbarer, som hver og en kan betragtes som premie for veludført gerning. Logroño har også gode muligheder for at restituere efter turen i den store offentlige swimmingpool. Flere byer langs ruten har offentlige pools og andre har muligheder for badning i floderne, hvilket altsammen står beskrevet i den medfølgende guidebog.

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
LogroñoLos Arcos
Dag 9.- Logroño - Nájera 29 Km

Parker og naturområder afslutter opholdet i Logroño og fra højsletten åbnes dørene til det bløde Rioja-landskab, fyldt med vinmarker.

Denne etape tager dig gennem hyggelige landsbyer til Najera, som hver især har forskellige traditioner, såsom keramik og vinproduktion. Bakkerne som du passerer giver udsigt over rækker af vinstokke, et smukt syn især i september, hvor høsten har nået sit højdepunkt.

Afstand: 29 Km

HØJDEPROFILm
NájeraLogroño
Dag 10.- Nájera - Sto. Domingo 21 Km

Målet Santo Domingo de la Calzada, en idyllisk og historisk landsby i området, Rioja Alta. Ruten går gennem den indbydende by Azofra.

På denne rute vil du vandre gennem enorme korn-marker da du herfra bevæger dig ind i et område som også er kendt som Europas madkammer. Santo Domingo er en levende by. Der er mange gode restauranter og en meget velbevaret bymidte, der tiltrækker mange turister hele året rundt. Hvis du vælger at tilbringe en ekstra dag i byen kan du få tid til at opleve de verdensberømte kloste som ligger i kort afstad derfra. Spain is More kan være behjælpelig med at arrangere en spændende tur hertil.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
Sto. DomingoNájera
Dag 11.- Sto. Domingo - Belorado 21 Km

På dagens etape går man for første gang ind i Castilla-Leon regionen. Herfra og resten af caminoen til León, vil du passerer gennem de åbne vider på den enorme Meseta-slette som strækker sig næsten helt til Madrid mod syd og til Astorga i vest. Det næste mål er Belorado, der ligger ved foden af et højdedrag, hvor gamle grotter og ruiner af et mytisk slot stadig kan ses.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
BeloradoSto. Domingo
Dag 12.- Belorado - San Juan de Ortega 25 Km

Dagens etape passerer flere interessante monumenter såsom Virgen de la Peña kirken, som er gravet ud i klipperne samt nogle ganske velplacerede borge (ruiner).

Denne del af rejsen passerer gennem bakkede landskaber og store skove (i store træk de sidste skove inden du når den anden side af León).

Afstand: 25 Km

HØJDEPROFILm
San Juan de OrtegaBelorado
Dag 13.- San Juan de Ortega - Burgos 26 Km

Den første del af turen går gennem en lille fyrreskov før du stifter bekendskab med Burgos forstæder.

I Atapuerca, lidt før Burgos, ligger en af verdens vigtigste arkæologiske udgravninger. Her har man fundet et af verdens ælste skeletter, samt utallige forhistoriske objekter. Disse udstilles på museet 'Evolucion Humana' (museet for menneskets udvikling) i Burgos - et ganske spændende og lærerigt besøg.

Burgos blev grundlagt i år 884 og dets historiske arv er stor og spændende. Byen er fyldt med monumenter og med den gotiske katedral som byens kronjuvel. Faktisk blev katedralen i Burgos en UNESCO-monument allerede i 1984. Burgos har et unikt middelalderligt udtryk med mange hyggelige torve og pladser.

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
BurgosSan Juan de Ortega
Dag 14.- Burgos - Hontanas 31 Km

Dagens etape går gennem et nærmest ubeboet område, hvor kun din skygge og eventuelt andre pilgrimme vil være at finde. Du vil opleve smukke, dog ofte tørre landskaber og nærmest middelalderlige byer, som har gjort Caminoen så legendarisk. En rigtig camino-etape uden store forstyrrelser.

Afstand: 31 Km

HØJDEPROFILm
HontanasBurgos
Dag 15.- Hontanas - Fromista 32 Km

En dag uden skygge eller læ fra træerne, en ofte bagende sol eller piskende regn, en hård vind eller det mest fantastiske forårs-, sommer- eller efterårsvejr. Man kan aldrig vide, men uden træer i et fladt terræn, er man uden beskyttelse for hvad end vejret måtte bringe. Turen har sine momenter som naturmæssigt kandiderer til en af hele turens højdepunkter. Omrking Castrojeriz og den senere opstigning til bakketoppene åbner landskabet op til en region som er kendt for sit korn, storke, store dueflokke og værdifulde kunst.

BEMÆRK: Disse to lange etaper, kan opdeles i tre etaper, hvis afstandene synes for lange.

Afstand: 32 Km

HØJDEPROFILm
FromistaHontanas
Dag 16.- Fromista - Carrion de los Condes 19 Km

En fortsættelse af gårsdagens etape med samme natur og enkelte mindre landsbyer, hvor man kan opleve hvordan Spanien også kan være. Landsbyer hvor livet går sin stille gang og hvor hverdagen går med at passe dyrene og sine afgrøder, samt selvfølgelig tage sig godt af pilgrimmene. Etapens kulturelle højdepunkt er Santa María la Blanca kirken som i sin tid tilhørte tempelridderne.

Afstand: 19 Km

HØJDEPROFILm
Carrion de los CondesFromista
Dag 17.- Carrion de los Condes - Moratinos 28 Km

På denne etape kan en af turens mest interessante kloste besøges og hvis du reservere din tur tidligt, er det sandsynligt at du overnatter på dette kloster.

Afstand: 28 Km

HØJDEPROFILm
MoratinosCarrion de los Condes
Dag 18.- Moratinos - Burgo Ranero 25 Km

Ruten fortsætter gennem uendelige marker, indtil du når Sahagún, som er et vigtig pilgrimsstop med interessante klostre, kirker og en fantastisk romersk bro.

Korn, majs, solsikke og mange andre afgrøder farver landskabet på denne etape. I luften findes storke, ørne og masser af andre fugle og alt i alt er ruten idyllisk og landlig. Ruten går gennem flere typiske byer, der sandsynligvis ikke ville eksistere, hvis det ikke var for El Camino.

 

Afstand: 25 Km

HØJDEPROFILm
SahagunMoratinos
Dag 19.- El Burgo Ranero - Mansilla 19 Km

Caminoen følger rækken af træer som er plantet langs ruten hele vejen til Reliegos y Mansilla. I disse landsbyer vil du opleve mange kældre, der er hugget ud af bakkerne. Disse blev traditionelt brugt til at modne vin, men i dag bruges disse fortrinsvis til restauranter eller private bodegaer hvor venner mødes.

Afstand: 19 Km

HØJDEPROFILm
MansillaEl Burgo Ranero
Dag 20.- Mansilla - León 19 Km

Sidste etape til León. De første par kilometer efter Mansilla er temmelig fladt og landligt. Senere bliver det bakket og på toppen af den sidste bakke før León har du en smuk udsigt over byen med den enorme katedral i midten. Denne fungerer som pejlemærke de sidste kilometer til centrum.

Den gamle romerske hovedstad er en af ​​de vigtigste byer på pilgrimsruten. I 910 blev León hovedstad i det rige som senere blev til det Spanien, som vi kender i dag. Den middelalderlige betydning af byen afspejles i de mange monumenter såsom San Marcos, katedralen, San Isidoro, hvor flere gamle konger er begravet.
Byen er fyldt med tapas barer og indbydende torve og pladser, hvorfra du kan "nyde" synet af flere andre pilgrimme med ømme fødderejse.

Afstand: 19 Km

HØJDEPROFILm
LeónMansilla
Dag 21.- León – Villar de Mazarife 22 Km

Via den smukke romerske bro foran Parador-hotellet forlades León. De først ca. 8 km. herfra går Caminoen gennem Leóns forstæder og industriparker. Herfra går Spain is More rute de næste ca. 15 km. via en alternativ caminorute til Villar de Mazarife, hvor du overnatter. Den 'normale' rute følger landevejen, alt imens den alternative rute følger en smukkere og langt roligere rute.

Afstand: 22 Km

HØJDEPROFILm
Villar de MazarifeLeón
Dag 22.- Villa de Mazarife – Astorga 31 Km

Etapens højdepunkt er den smukke middelalderbro i Hospital de Orbigo. En generelt fredfyldt og let etape, med flere gode udsigtspunkter over den enorme slette. Samtidig anes bjergene i horisonten, som senere skal passeres.

Afstand: 31 Km

HØJDEPROFILm
AstorgaVilla de Mazarife
Dag 23.- Astorga - Rabanal del Camino 21 Km

Allerede få kilometer efter Astorga begynder terrænet af ændre sig og bliver mere bjergrigt. På dagens vandring passeres et par hyggeligt landsbyer og dagens endestation i Rabanal er en hyggelig landsby inden de næste dages bakkedes terræn begynder. Typisk camino-landsby med masser af barer, restauranter og en hyggelig pilgrimsstemning.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
Rabanal del CaminoAstorga
Dag 24.- Rabanal de Camino - Molinaseca 27 Km

På denne vandring passeres det berømte jernkors. Før Molinaseca passeres et par hyggelige landsbyer og udsigten er flere steder betagende. Molinaseca er proppet med hyggelige og gode spisesteder, ikke bare for pilgrimme men også for de mange spanierne, der nyder byens hyggelige gader og beværtninger.

Afstand: 27 Km

HØJDEPROFILm
MolinasecaRabanal de Camino
Dag 25.- Molinaseca - Villafranca del Bierzo 29 Km

På dagens vandring passeres byen Ponferrada, med den berømte 1200-tals Tempelridderborg. Ponferrada er en stor by med over 60.000 indbyggere, som er kendt for dets store jern- og kul miner. Dagens endestation er en hyggelig by midt i Bierzo-regionen, som efterhånden har fået slået sit navn fast som et af Spaniens mest fremadstormende vinregioner, og er samtidig en af de smukkeste byer på Caminoen.

Afstand: 29 Km

HØJDEPROFILm
Villafranca del BierzoMolinaseca
Dag 26.- Villafranca del Bierzo - O Cebreiro 28 Km

Etapen går ad gamle stier, i skyggen birke-, ege- og kastanjetræer til den symbolske bjergtop landsby O'Cebreiro, med en smuk romansk kirke fra det 12. århundrede. Denne landsbyperle bygget i sten, med de karakteristiske gamle halm-tags huse kaldet pallozas, er en af turens højdepunkter. Etapen er en af de smukkeste strækninger, men også en af de hårdeste. Byen er ofte indhyllet i tåge men den lille sten-by er yderst charmerende. Er du heldig at komme på en klar dag er udsigten fantastisk.
Da stigningen til O Cebreiro er hård og lang, kan man med fordel tilkøbe en ekstra overnatning midtvejs.

Afstand: 28 Km

HØJDEPROFILm
O CebreiroVillafranca del Bierzo
Dag 27.- O Cebreiro - Tricastela 21 Km

Efter en masse op-ad-bakke på gårsdagens etape, vil dagens etape overvejende være ned-ad-bakke. Igen vil der flere steder være en glimrende udsigt over det omkringliggende landskab. På dagens etape ses de første tørrehuse, kaldet Horreos. Du vil også bemærke, at vejret skifter lidt, da man her er underlagt vinde og nedbør fra Atlanterhavet. Navnet Triacastela betyder "tre slotte", selvom ingen af slottene eksisterer i dag. De kalksten som blev brugt til at bygge domkirken i Santiago kom fra et stenbrud nær Triacastela.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
TricastelaO Cebreiro
Dag 28.- Tricastela - Sarria 18 Km

Landskabet begynder så småt at ændre sig, da man nu vandrer mere nedad end opad - måske ganske kærkommen efter de sidste dages bakkede terræn. To veje fører til Sarria, men det anbefales at tage ruten forbi Benedikterklostret i Samos, som blev grundlagt i det 6. århundrede og er et af de ældste kloster i den vestlige verden. Herfra er der en idyllisk vandretur gennem skovene til Sarria.

Afstand: 18 Km

HØJDEPROFILm
SarriaTricastela
Dag 29.- Sarria - Portomarín 23 Km

Galicien er en af de smukkeste regioner i Spanien, både hvad angår natur men også tradition. På dagens etape stiftes yderlige bekendtskab med de herlige traditioner. Dagens etape er en af de smukkeste etaper på hele pilgrimsruten; en rejse gennem grønne skove, græsklædte enge, frodige frugtplantager og enkle sten-byggede landsbyer.

Afstand: 23 Km

HØJDEPROFILm
PontomarinSarria
Dag 30.- Portomarin - Palas de Rei 25 Km

Terrænet bliver fladere, dog stadig bakket. Området er smukt og frodigt og optimismen overtager efterhånden tvivlen om, at målet kan nås. Ruten fortsætter langs markveje og rolige landeveje gennem det frodige galiciske landskab til Palas de Rei. Palas de Rei er en lille landsby med omkring 2000 indbyggere, med en spændende historie.

OBS: de to etaper mellem Portomarin og Arzúa kan opdeles i 3 etaper med følgende km. fordeling: 17, 16 og 20 km.

Afstand: 25 Km

HØJDEPROFILm
Palas de ReiPontomarin
Dag 31.- Palas de Rei - Arzúa 28 Km

Terrænet ligner det fra de sidste dages vandring. Generelt er ruten tilknyttet et utal af historier, som du kan læse om undervejs. Dagens rute er ingen undtagelse. Denne etape kan let opdeles med en ekstra overnatning i Melide således du opnår to vandredage af ca. 14 km. i stedet. Såfremt dette ønskes bedes dette oplyses ved bestilling.

OBS: de to etaper mellem Portomarin og Arzúa kan opdeles i 3 etaper med følgende km. fordeling: 17, 16 og 20 km.

Afstand: 28 Km

HØJDEPROFILm
ArzúaPalas de Rei
Dag 32.- Arzúa - O Pedrouzo 20 Km

Den næstsidste etape er præget af en fantastisk stemning. De mange mennesker du har mødt undervejs kan alle se målet og stemningen er derfor ofte glad og lettet.

Afstand: 20 Km

HØJDEPROFILm
O Pedrouzo Arzúa
Dag 33.- O Pedrouzo/ A Rua - Santiago de Compostela 20 Km

Målet nås og det er tid til at udføre en række traditionelle pilgrimsritualer. Først skal du have dit endelige bevis på turen; det sidste stempel i dit pilgrimspas.

Endestationen for pilgrimsruten, Santiago de Compestela, er et sandt overflødighedshorn af oplevelser og er et af verdens vigtigste kulturelle centret. Byen emmer af charme og har et utal af hyggeligt gader, hvor der er rig mulighed for at prøve de mange lokale specialiteter.

Byens gamle bydel er svært at matche. Omkring domkirken findes byens historiske centrum, der er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Byens monumenter er virkelige kunstperler i forskellige arkitektoniske stilarter.

Afstand: 20 Km

HØJDEPROFILm
Santiago de CompostelaO Pedrouzo
Dag 34.- Santiago de Compostela og Finisterre

En rigtig pilgrimsvandrer afslutter sin rejse i Finisterre. Turen går i bus med engelsksproget guide fra Santiago til Finisterre om formiddagen og er tilbage i Santiago midt på eftermiddagen. 
På den smukke, barske og sagnomspundne kyst ”Costa de la Muerte” (dødens kyst), er skæret fyldt med skibsvrag og historier om legender, der blev fanget i den rå og naturlige skønhed. På kystens vestligste punkt findes Finisterre, verdens ende, som romerne kaldte stedet, da det var det vestligste punkt i den kendte verden på den tid. Stedet er for mange pilgrimme et symbolsk sted at afslutte sin pilgrimsvandring – og ikke mindst er det stedet, hvis man gider bevæge sig ned fra de høje klipper, at finde en muslingeskal, som den ideelle souvenir på endt pilgrimsfærd.  

Aftenen nydes i Santiago de Compostela.

Dag 35.- Hjemrejse