Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Pilgrimsvandring af de sidste 100 km på Camino de Santiago

2022-09-22

Pilgrimsvandring af de sidste 100 km på Camino de Santiago

Camino de Santiago er en populær pilgrimsrute i Europa. Hvert år tiltrækker det tusindvis af pilgrimsvandrere fra hele verden. Der er mange ruter af forskellig længde og sværhedsgrader, der fører til Santiago de Compostela. Ikke alle har mulighed for at gennemføre Camino de Santiago; de fleste af dem kræver mellem to uger og en måned. Derfor vælger mange en pilgrimsvandring ad de sidste 100 km til Santiago.

I denne blog præsentere vi de 3 mest populære ruter til at vandre de sidste 100 km. til Santiago. I store træk gælder, at de syv hovedruter flettes sammen til 3 primære pilgrimsruter de sidste 100 km.

Af flere årsager er de sidste 100 km. langt de mest populære. Lidt statistik fra 2022:

Caminostrækningen mellem Sarria og Santiago er den mest påpulære af alle caminoer. I 2022 startede godt 56.000 personer pilgrimsvandringen her, svarende til ca. 32% af samtlige pilgrimme, der ankom til Santiago de Compostela.

Ad Camino Portuguese fra Valença/Tui ankom 15.000 personer eller 8,5% af alle pilgrimme. Ad Camino Ingles fra Ferrol ankom 10.500 personer eller 6% af alle pilgrimme Ifølge pilgrimskontoret i Santiago.

En af årsagerne til at netop de sidste 100 km. er så populære er bl.a. byen Santiago de Compostela. Vi vil anbefale et par dage i byen til at udforske de kringlede og hyggelige gader samt dets spændende historie. Uundgåelige er selvfølgelig at opleve den smukke katedral oplyst af solnedgangen.

Artiklen forsætter under billedet...

Pilgrimsvandring

Hvorfor lige 100 kilometer?

Først og fremmest, så er ingen af de 3 ruter præcis 100 km. Dernæst er der ingen regler for at gå på caminoen. At vandre de sidste 100 km på Santiago de Compostela er minimumskravet man skal vandre for at Compostela, som er et certifikat udstedt af Pilgrimskontoret i Santiago. Populært kaldet dit pilgrimsbevis. For at modtage dit Compostela, skal man have samlet stempler i sit pilgrimspas langs ruten. Stemplerne indsamles på herberge, hoteller, kirker, restaurante, turistkontorer osv. langs ruten.

Se rejseforslag her til de 3 pilgrimsvandringer under 100 km.

Caminoruterne - de sidste 100 km pilgrimsvandring

Hvis du ikke er interesseret i at få ‘Compostela’, kan du gå Caminoen som det passer dig. Ruten er markeret og tilgængelig for alle. Du kan kun gå i én dag, to uger, begynde i midten, gå i den modsatte retning osv. Du skal blot huske at få et stempel i dit pas, hvilket er muligt på samtlige Spain is More’s overnatningsteder.

To stempler dagligt de sidste 100 km

For at få et Compostela-certifikat er det nødvendigt at få to stempler om dagen på de sidste 100 km afdin pilgrimsvandring til Santiago, uanset om en pilgrim går hele ruten eller kun de sidste 100 km. På de populære Camino-ruter er det meget nemt at få to stempler om dagen.

Mange steder på Caminoen tilbyder man stempler pilgrimspasset. For eksempel på ruten fra Sarria (Camino Frances) kan man samle mange pilgrimsstempler på en dag ved at stoppe ved hver restaurant/café langs ruten. På mindre populære ruter kan du stemple din legitimation hvor du overnatter to gange ved ind- og udtjekning.

Hvis du planlægger at cykle Caminoen, er det vigtigt at huske, at den påkrævede minimumsdistance er de sidste 200 km til Santiago med 2 stempler pr. dag.

Den bedste årstid til pilgrimsvandring?

Da alle ruterne går gennem Galicien-regionen i Nordspanien, er vejret stort set det samme på dem alle. Vejret i Galicien er uforudsigeligt, det er et af de områder med mest regn i Spanien. Selvfølgelig er chancerne for regn meget højere om efteråret/vinteren end om sommeren, men du skal altid være klar til regn. Sommermånederne juni til august og første halvdel af september er vejrmæssigt det bedste tidspunkt at gå på Caminoen. Dagene er lange, det er varmt nogle dage, det kan endda blive meget varmt om eftermiddagen.

Husk på, at juli, august og begyndelsen af ​​september er de travleste måneder på de populære Camino-ruter med hundredvis, hvis ikke tusindvis af pilgrimme, der går dem. Omkring 64% af alle pilgrimme ankom i månederne juli, august og september.

Hvis du beslutter dig for at gå en af ​​de mindre populære Camino-ruter, er der intet at bekymre sig om.

Camino-ruter til de sidste 100 km pilgrimsvandrig

Der er mange Camino de Santiago-ruter, der starter i forskellige dele af Spanien og Europa generelt. De fleste af dem smelter sammen med en af ​​de store ruter et eller andet sted undervejs. Du kan gå de sidste 100 km på syv forskellige Camino-ruter; Camino Francés, Camino Portuguese, Camino Inglés, Camino del Norte, Camino Primitivo, Camino Sanabrés og Camino de Invierno.

De syv Caminoer smelter sammen til fire ruter, der løber ind i Santiago de Compostela; Camino Francés (Camino Primitivo fusionerer med den franske rute i Melide, Camino del Norte fusionerer med Camino Franchés i Arzúa), Camino Portuguese, Camino Inglés, Camino Sanabrés (Camino de Invierno fusionerer med Sanabrés i A Laxe). De sidste to Caminoer er ganske små, med få gode overnatningsmuligheder og Spain is More har dem derfor ikke på programmet.

Der er én rute, Camino Finisterre, der starter men ikke slutter i Santiago. Det er en pilgrimsrute. Her fås ikke Compostela for at vandre den, i stedet får du et andet certifikat (læs om rejsen her).

Ud af disse otte Camino-ruter har vi 6 af dem på programmet, som kan tilrettelægges efter ønsker: Camino Francés, Camino Portuguese, Camino Inglés, Camino del Norte, Camino Primitivo og Camino Finisterre.

Se kort over de sidste 100 km. pilgrimsvandringer her.

Pilgrimsvandring Sarria - Santiago:

  • Camino Frances fra Sarria, 116 km
  • Antal etaper: 5
  • Udgangspunkt: Sarria

Klik her og læs mere om caminoen fra Sarria til Santiago

Den franske rute fra Sarria er den mest populære rute at gå de sidste 100 km til Santiago. Faktisk er det den mest populære Camino-rute generelt. Dens popularitet har sine fordele og ulemper. Det fantastiske ved ruten er, at den har god infrastruktur; mange overnatningssteder og mulighed for opdeling efter ønsker, gode restauranter osv. Ulempen ved Caminoen fra Sarria er antallet af mennesker, der går den i højsæsonen. Nogle gange ligner det en parade med hundredvis af mennesker inklusive store grupper. Men der findes en række metoder til at ‘går for sig selv’ på caminoen, hvilke vi beskriver i vores rejsemateriale. Det er en tur som på alle måder kan anbefales.

Portomarin er den smukkeste by på ruten. Pulpo a la Feira (kogt blæksprutte i olivenolie serveret med paprika) er en ret der skal prøves i Melide, og er en af ​​de galiciske signaturretter.

Camino Francés fra Sarria vandreplan

Etape 1. Sarria til Portomarin, 22 km/13,5 mi

Etape 2. Portomarín til Palas de Rei, 25 km/15,5 mi

Etape 3. Palas de Rei til Arzúa, 29 km/18 mi

Etape 4. Arzúa til O Perdouzo, 20 km/12,4 mi

Etape 5. O Perdouzo til Santiago de Compostela, 20 km/12,4 mi

Pilgrimsvandring Tui - Santiago:

  • Den Portugisiske Camino fra Valença/Tui, 124 km/77 mi
  • Samlet distance – 124 km/77 mi
  • Antal dage: 5-6

Klik her og læs mere om den portugisiske camino fra tui til Santiago.

Udgangspunkt: Valença (Portugal)/Tui (Spanien). Byerne ligger på hver sin side af floden med cirka 1 km. mellemrum.

Den næstmest populære pilgrimsvandring til at gå de sidste 100 km. Valença/Tui er det mest populære udgangspunkt for at gå de sidste 100 km. Faktisk er der 124 km derfra til Santiago.

Den portugisiske Camino fra Tui er betydeligt mindre overfyldt sammenlignet med den franske Camino fra Sarria, men der er stadig ret mange mennesker i højsæsonen mellem juni og august.

Redondela, Pontevedra og Padrón er tre smukke byer og højdepunkterne på de sidste 100 km på den portugisiske Camino. Pimientos de Padrón (stegt grøn peber) er en ret, du skal prøve. Den passer godt som snack til øl eller vin.

Portugisisk Camino fra Tui vandreplan

Etape 1. Valença/Tui til Porriño, 19 km/11,8 mi

Etape 2. Porriño til Redondela, 17 km/10,5 mi

Etape 3. Redondel til Pontevedra, 20 km/12,4 mi

Etape 4. Pontevedra til Caldas de Reis, 23 km/14,2 mi

Etape 5. Caldas de Reis til Padrón, 20 km/12,4 mi

Etape 6. Padrón til Santiago de Compostela, 25 km/15,5 mi

Pilgrimsvandring Ferrol - Santiago:

  • Camino Inglés fra Ferrol, 116 km/72 mi
  • Samlet distance: 116 km/72 mi
  • Antal dage: 5-6

Klik her og læs mere om den engelske camino fra Ferrol til Santiago.

Udgangspunkt: Ferrol. Der er en rute fra A Coruña til Santiago, men den er mindre end 100 km.

Det fantastiske ved at gå den engelske vej er, at du kommer til at gå en hel caminorute. The English Way er den korteste Camino-rute, der slutter i Santiago de Compostela, det er den perfekte mulighed for dem, der ønsker at gå de sidste 100 km og springe over folkemængderne på de populære Camino-ruter.

Pontedeume og Betanzos er de mest interessante steder på den engelske vej. Disse små byer kan prale af smukke historiske centre, smalle brostensbelagte gader, charmerende gader, caféer osv.

Camino Inglés fra Ferrol vandreetaper:

Etape 1. Ferrol til Pontedeume, 28 km/17,3 mi

Etape 2. Pontedeume – Betanzos, 23 km/14,2 mi

Etape 3. Betanzos til Hospital de Bruma, 25 km/15,5 mi

Etape 4. Hospital de Bruma til Sigüeiro, 24 km/15 mi

Etape 5. Sigüeiro til Santiago de Compostela, 16 km/10 mi

Alternative Caminoer på de sidste 100 km.:

Som nævnt tidligere er der flere variater ift. at vandre de sidste 100 km. men ovenstående er de mest populære. På forespørgsel kan Spain is More sagtens sammensætte den ønskede tur.

Andre muligheder for de sidste 100 km. er:

Camino Primitivo med start i Lugo (102 km). Denne camino kobles på Camino Francés i Melide.

Camino del Norte fra Baamonde (102 km). Denne camino kobles på Camino Francés 15 km. efter Primitivo-ruten herover, i Arzua.

Nyhedsbrev: modtag nyheder og spændende blogs 12-14 gange årligt fra Spain is More

* indicates required

Tilbage