Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Vendre-ferier med børn er populært som aldrig før

og caminovandringer er ingen undtagelse.

2022-09-05

Pilgrimsvandring med børn er en rejseform som flere benytter sig af.

 

Familier søger natur, udendørs aktivitet og fællesskab til styrkelse af familiebåndende, hvilket er blandt årsagerne til at flere og flere familier bruger deres ferie på en aktiv vandrerejser langs caminoen. 

Antallet af børn under 14 år har været støt stigende langs caminoen de senest år. I 2021 vandrede over 500 børn under 14 år gennem byen León, langs den franske caminorute. Det er mere end en fordobling på bare 4 år. 

Camino de Santiago har altid været betragtet som en rute forbeholdt voksne, men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis længere. Pilgrimsrutens historiske aspekter gør vandreturen til en stor kulturoplevelse, og særligt i sommerhalvåret tilbyder turen masser af aktiviteter og underholdning for børn. Caminoen besøges årligt af pilgrimsvandrere fra over 120 forskellige lande, hvilket giver et unikt indblik i, og mulighed for at stifte bekendskab med, en masse forskellige kulturer. 


En pilgrimsvandring kan fremme kontakten og relationerne i familien og knytte venskaber til andre pilgrimsvandrere.


Børnene skaber sine egne anekdoter om den flotte præstation i at gennemfører en pilgrimsvandring over flere dage.

A gennemføre en Camino de Santiago er ikke en let opgave, og det er vigtigt at tage højde for særlige forhold, når man ledsages af børn. Rejsens sværhedsgrad har altid minimeret tilstedeværelsen af ​​børn, men enkelte steder langs de mange caminoer, er faciliteterne nu så gode, at man kan gøre etaperne overkommelige og spændende for de unge mennesker. Børn oplever derved stor tilfredsstillese ved at gennemføre vandreturen.  

Anbefalinger til Camino med børn
Kriteriet, der skal tages i betragtning når man planlægger denne rute med de små, er at voksne skal tilpasse sig børnenes kapacitet. Nogle vil hævde at det ofte kan være omvendt, men tilpasning og forventningsafstemning er vigtigt. 

Dernæst kan rutinerne være anderledes hvis du vandre med børn, end du måske har været vant til, hvis du har vandret caminoen på egen hånd. 

De kortere etaper giver mulighed for dels at vandre i et tempo alle kan følge med til. Dels at man sagtens kan nå andre oplevelser undervejs.

Hvad er den anbefalede alder for at vandre caminoen?

Hos Spain is More har vi haft børn i alle aldre på caminoen. Generelt vil vi anbefale at børnene er mindst 7 år gamle. Hvis oplevelsen skal være god for alle, skal børnene kunne holde til selv at gå mindst 10 km. på én dag, uden alt for mange pauser. Det er meget lettere når man er på caminoen, end hvis man forsøger sig i en skov hvor man bor. Her rækker tållmodigheden sædvanligvis ikke så langt. Men barnets form skal tillade etaper på mindst 10 km. om dagen. 

Det er muligt med helt små børn, men i så fald bør man medbringe eller leje en klapvogn, som man kan gå med. Der findes flere 3-hjuldede løbevogne som er velegnede til en caminotur med mindre børn. 

Større børn kan klare længere etaper, og dermed kan man planlægge en pilgrimsvandring med omkring 15-20 km. i gennemsnit.

Tips til planlægningen til pilgrimvandringer med børn

  • Korte etaper: Især de første dage af rejsen.
  • Medbring rigeligt med snacks undervejs og lav masser af hvil. De fleste dage vil der være mulighed for at købe ind til turen. 
  • Gør det sjovt for børnene.
  • Lad dem lære lidt spansk, så de selv kan få oplevelsen af at købe ind hos en lokal bager eller kiosk. Et par grundlæggende spanske gloser kan man lære online og gratis, og endda imens man går.
  • Det er vigtigt at du kun vandre om morgenen. På den måde undgår du de varmeste timer, og så ved børnene at der om eftermiddagen bliver tid til andre ting, eller blot til at hvile sig. 
  • Gå på skattejagt undervjs - eks. med app'en Geocaching. Find skatte som ligger længere fremme og tæt på ruten.
  • Nogle bruger pokemón-go undervejs, hvis barnet skal distraheres fra en hård etapeafslutning.
  • Download podcast eller lydbog om området, eller måske om Spaniens enormt spændende og ofte tæmmelig barske historie. 

Hvilken rute skal jeg vælge?

Hos Spain is More har vi lige nu udvalg nogle ruter, hvor vi dels ved at det er muligt med etapelængder på 10-15 km/dag. Dels steder hvor faciliterne er gode til indkøb, gode hoteller, stort udvalg af restauranter mv. Ikke mindst har vi valgt nogle ruter, hvor der som oftest er masser af muligheder for at bruge eftermiddagene på helt andre ting end vandring. 

Fordelen ved at vandre de sidste 100 km. af den franske camino med børn er, at såvel børn som voksne vil opleve en særlig begejstring når de vandrer ind i Santiago de Compostela. Dertil har ruten rigtig gode faciliteter samt pilgrimme fra hele verden, som man ikke kan undgå at støde på og snakke med. En smuk rute med masser af pilgirimsstemning gør denne rute ideel til pilgrimsvandring med børn. Læs mere om ruten fra Sarria til Santiago her. Turen kan opldels så etapelægderne ikke er så lange, og turen bliver dermed et par dage længere end i forslaget. 

En anden rute som Spain is More gennem de sidste år har benyttet rigtig meget til familier er den midterste del af Camino del Norte langs den spanske nordkyst.

Fordelen ved at vandre Camino del Norte med børn er at de udvalgte etaper er nogle af de smukkeste på samtlige caminoer. Ofte vandres langs stranden, og da man ofte er afsted med børn i sommerferien, giver det masser af muligheder for at bade og lege ved stranden. 

Byerne langs kysten er hyggelige og atmosfærefyldte, og fyldt med andre turister end kun pilgrimsvandrere. Her findes forstenede dinosaurusfodspor, skjulte strande, fiskeauktioerne, havne med fiskekuttere og ture på vandet, floder til kanoture og meget andet. Du kan læse mere om vores turforslag langs den Nordlige rute her. 

Uanset hvilken rute, sørger Spain is More for velegnede hoteller, som ligger på eller meget tæt på caminoen, således man ikke skal bekymre sig om der er plads, hvor man kan spise mv. Du kan koncentrere sig om det vigtigste; at nyde kvalitetstiden med dine børn - eller måske børnebørn.

@spainismore2022

Tilbage