Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Cykelferie på Caminoen (Pamplona-Santiago)

Cykelferie på Caminoen (Pamplona-Santiago)

Camino de Santiago Francés

Camino Francés er den mest populære, mest traditionelle og internationalt mest hyldede pilgrimsrejse, både af pilgrimme samt i film og bøger. Camino Francés begynder i den franske landsby St Jean Pied de Port og krydser umiddelbart herefter grænsen til Spanien. Deraf navnet, 'Den Franske Camino'. Ideel både som caminovandring og cykelrejse. En Camino-oplevelse for livet.

 • fra 12500 DKK/pers.
 • 701 Km
 • 15 overnatninger inkl. fly m.m.
 • Sværhedsgrad
  ?
  OBS : ingen steder, på nogen Camino, vandres/cykles langs stejle klippesider!

  1: Meget let. Flad og uden nævneværdige stigninger. Gode og oftest brede stier.

  2: Let. Flad med enkelte stigninger. Gode og ofte brede stier

  3: Medium. Lettere kuperet, evt. længere afstande mellem servicefaciliteter/byer. Gode, af og til smalle stier.

  4: Medium/Hård. Længere, stejlere stigninger, eventuelt med få servicefaciliteter/byer. Gode, af og til smalle stier. 

  5: Hård. Lang(e) stigning(er), evt. få faciliteter. Meget kuperet. Gode, af og til smalle stier.
 • Natur

Caminoen på cykel fra Pamplona til Santiago

Den franske camino fra Pamplona til Santiago er den ideelle cykelrejse, for folk som har tiden til det. Landskabet er varieret, etapelængderne kan tilpasses individuelt, således at sværhedsgrader bliver i overensstemmelse med netop dine ønsker og formåen.

Uanset hvor lang tid du bruger på denne smukke pilgrims-cykeltur, er højdepunkterne mange. Naturen varierer fra bakkede grønne landskaber, til flade tørre sletter, caminoen går over floder, gennem skove og vinmarker. Altsammen krydret med en stor historisk arv, med utallige smukke kirker, klostre og slotte, som vidner om området spændende fortid. 

De gamle kongedømmer i såvel Navarra, Castillien, León og Gacilia har været i utallige konflikter og grænserne har været flytte og fjernet flere gange i løbet af historien. Forskelligheden mellem de stridende parter, har gjort denne tur på tværs af Nordspanien yderst varieret, hvilket man tydeligt mærker, den dag i dag, som kulturelt er meget forskellige - både hvad angår gastronomien, akitekturen og ikke mindst traditionerne. 

Det er muligt at starte cykelturen i St. Jean Pied de Port, hvis man ønsker at opleve hele den franske camino-rute. Dette vil forlænge turen med 66 hårde kilometer. Dette kræver en overnatning i Pamplona efter ankomst. Næste morgen vil du blive fragtet til St. Jean Pied de Port, med din cykel, inden turen over Pyrenæerne og tilbage ind i Spanien. Denne del af turen er for folk som er i god form, og vant til at cykel på smalle og ofte stejle stier! 

Gør din rejse personlig! Spain is More tilbyder og garanterer følgende på denne rejse:

✔ Rejs hver dag året rundt.

Bagagetransport fra hotel til hotel inklusiv.

Pilgrimspas inklusiv.

✔ Hoteller – altid med eget bad – udvalgt efter placering, service og autentisk charme.

✔ Spain is More's Camino-guidebog med praktiske pilgrimsoplysninger, forslag til pakkeliste, anbefalelsesværdige restauranter, bykort med camino- og hotelplacering, pilgrimspas, gode råd og vejledninger, service-telefon-numre og m.m.

✔ Muligt at kombinere denne tur med andre rejser.

✔ Opdeling af etaperne: Ja, altid!

✔ Dagstur til Finisterre.

Leje af vores lækre Camino-Mountainsbikes.

Inklusiv

fra 12.500 DKK/pers.Per person i delt dobbeltværelse

Tillæg for enkeltværelse: 2.400 DKK

Inklusiv
 1. 15 overnatning i dobbeltværelse – altid inkl. eget bad/toilet.
 2. 15 x morgenmad.
 3. Fly København/Hamburg til Pamplona / Santiago til København/Hamburg - inkl. 1 stk check-in bagage p.p.*/**
 4. Spain is Mores digitale guidebog.
 5. Cykelleje.
 6. Bagagetransport fra hotel til hotel på cykeldage.
 7. Pilgrimspas.
 8. Guided tur til Finisterre.
 9. 24/7 nødtelefonnummer.
 10. Skatter og afgifter.
 11. *Med mindre andet er specificeret i tilbuddet. Vægt afhænger af flyselskab (typisk mellem 20 og 23 kg.). **Til Pamplona og fra Santiago kun fra/til København og Hamburg. Spørg vedr. rejser fra andre lufthavne.
Ej inklusiv
 1. Transport fra hotel i Santiago til Santiago lufthavn (taxi ca. 20€ - bus ca. 5€). Bustider og placering af busstop fremgår af guidematerialet.
 2. Transport fra lufthavnen i Pamplona til hotel i centrum. 
 3. Evt. andre lokale transporter fra eks. hotel til lufthavn i samme by.
 4. Cykelhjelm
Muligt/Valgfrit
 1. Gør din Camino personlig: Udvid opholdet, opdel etaper, tilføj spændende oplevelser mv.
 2. Afbestillingsforsikring fra Gouda: 7% af rejsens pris (kan tilvælges ved bestilling). Læs mere her.
Beskrivelse

Caminoen mellem Pamplona og Logroño

Terrænet efter Pamplona, bliver en del lettere end før Pamplona. Dog kommer den første påmindelse om, at der ikke er helt fladt, umiddelbart efter Pamplona. Undervejs skal flere stigninger passeres, men de flade 'pauser' bliver længere og oftere desto nærmere man når Logroño, hvor vinmarkerne tager over. Det er et herligt stykke at Caminoen, meget varieret landskab og hyggelige landsbyer.

Man passerer flere mindre bodegaer undervejs, hvor man passende kan gøre hold og måske få en rundvisning - og prøvesmagning. Dertil er både Navarra og Rioja kendt for sin gastronomi, hvilket der vil være masser af rigtige gode muligheder for at opleve på denne tur.

Servicefunktionerne er generelt gode med mange mindre byer undervejs.

Caminoen mellem Logroño og Burgos

Terrænet er fra Logroño til Burgos er let, ofte meget tørt og forholdsvis fladt. Caminoen går først gennem vinmarker, så langt øjet rækker. Få kilometer nord for ruten, løber Ebro-floden, hvoromkring nogle af de bedste Rioja-vingårde ligger. Har du tiden, kan det anbefales med en ekstra overnatning i Logroño, til at besøge vinområdet.

Særligt langs den første etape, passeres flere vingårde. Mod syd har man udsigt mod bjergene, hvor (Rio-) Oja-floden har sit udspring. To UNESCO-kulturarv oplevelser ligger ligefor at besøge. Dels klostrene ved Santo Domingo samt de arkæologiske udgravninger ved Atapuerca, umiddelbart øst for Burgos. Hertil selvfølgelig de herlige byer, Logroño og Burgos - den sidste med sin imponerende katedral i centrum af byen. Undervejs ligger Santo Domingo, som en smuk velbevaret og historisk pilgrimsby.

Alt ialt ligger der en lang række oplevelser og venter!

Servicefunktionerne er generelt gode, men der er nu lidt længere mellem landsyberne/byerne. Om aftenen er der altid restauranter på eller i nærheden af hotellet. Ruten går stort set hver dag gennem byer, som har supermarkeder, banker, vaskeservice, butikker og anden mulighed for proviantering.

Caminoen mellem Burgos og León

Terrænet mellem Burgos og León er let og forholdsvist fladt. Den største udfordring kan være solen, varmen og de af og til lidt lange etaper, som dog oftest kan opdeles. Området er tørt, uden meget skygge/træer, men ruten har på mange måder masser af charme, og er bestemt turen værd.

Der er flere små afstikkere til spændede historiske steder, som vi anbefaler i det guidemateriale du modtager før afrejsen.

Servicefunktionerne er ok, men byerne er ofte små. Flere småbyer passeres hver dag, men en hvis frokost-planlægning er vigtig. Om aftenen er der altid restauranter på eller i nærheden af hotellet.

Caminoen mellem León og Sarria

Efter León mærkes det tydeligt at antallet af pilgrimsvandrere stiger, og det er der mange årsager til. Dels er strækningen efter León på mange måder en af de mest interessante, med mange historiske seværdigheder undervejs (af de store; katedralen i León, middelalderbroen i Hospital de Orbigo, Bispepaladset i Astorga, Jernkorset, klostret i Samos og selvfølgelig Santiago de Compostela), massevis af skønne byer, rigtig gode faciliteter og ikke mindst et varieret terræn gennem et smukt landskab.

De Spain is More-gæster, som starter deres pilgrimsvandring i León, tager ofte bussen de først 35 km. til Hospital de Orbigo. Mange vælger også at vandre fra León, hvilket gør turen én dag længere. Har du valgt at gå fra León, er den første etape flad, gennem industri og forstæder de første 10 km. Herefter åbner den enorme slette sig, som følges til Rabanal del Camino, hvorfra terrænet bliver ganske kuperet.

Etapen mellem Villafranca og O'Cebreiro vælger mange at opdele, da denne er lang og relativ hård. Har du ikke tiden til en opdeling, men finder den på dagen for hård, er der gode muligheder for bus og taxi på netop den etape. Med en ekstra overnatning i Molinaseca eller Villafranca, kan man tage en tur til Las Medulas, som er et spektakulært UNESCO-fredet naturområde, hvor romerne i sin tid gravede efter guld.

Caminoen mellem Sarria og Santiago de Compostela

Strækningen gennem Galicien fra Sarria til Santiago er den mest populære og langt mest benyttede camino-strækning, hvilket tydeligt kan mærkes på antallet af pilgrimme. Det kan i særdeleshed have sin charme, at folk fra hele verden går i samme retning, med det samme mål for øje. Sarria er et godt udgangspunkt for Caminoen; en større by med alle nødvendige faciliteter. Herfra er der særligt to rigtig spændende udflugter, dels til det enorme kloster i Samos, hvorfra man kan gå tilbage langs caminoen til Sarria, og dels til Lugo og verdens bedst bevarede romerske bymur.

De første etaper efter Sarria er forholdsvis kuperende, men samtidig nogle af de mest idylliske på hele caminoen. Mange har netop disse etaper som sine yndlingsetaper på caminoen. Man passerer små bondesamfund, med stenhuse, man går langs marker hvor kørerne græsser, og gennem skove hvor man kun hører åens rislen. Naturen undervejs er hovedattraktionen, indtil man når Santiago de Compostela. Denne fantastisk smukke by, som emmer af atmosfære i den gamle bydels kringlede gader.

Det perfekte afslutning på din Camino de Santiago. Servicefunktionerne er generelt rigtig gode. 

Detaljeret rejseplan
Detaljeret rejseplan (se alle dage )
Dag 1.- Ankomst til Pamplona

Ankomst til Navarras smukke hovedstad, Pamplona. 

Byen er verdenskendt for sin årlige tyreløb under San Fermines festivallen i juli. Men på alle andre tidspunkter, er byen er normal velfungerende spansk storby. Pamplona har en vinunderlig gammel bydel, med masser af tapas-barer og gode restauranter. En charmrende by, og et herligt udgangspunkt for cykelrejsen.

Dag 2.- Pamplona - Estella 46 Km

Bjerget Alto del Perdón (billedet) er dagens største forhindring og synes opstigningen for hård, giver vores guidebog et fif til en lille omvej. Men turen mod toppen til trods er det bøvlet værd, da man fra toppen har en smuk udsigt over Pamplana og Pyrenæerne den ene vej og den de kommende etapers fladere terræn den anden vej. Selvom der kommer stigninger senere på etapen, og på caminoen som sådan, er de ikke så lange som denne.

Dagens etape går blandt andet gennem Puente de la Reina, som har en smuk gammel bydel og en berømt bro hvorfra Caminoen går vestpå (Dronningebroen, Puente de la Reina). Et par mindre, men hårde stigningen skal overvindes, særligt  umiddelbart efter Puente de la Reina. Camino etapen går gennem masser af vinmarker og der er flere muligheder for besøg på vingårde. Desuden kan turen ligges forbi en lille smuk kirke fra 1200-tallet.

Afstand: 46 Km

HØJDEPROFILm
EstellaPamplona
Dag 3.- Estella - Logroño 40 Km

Estella er en historisk og spændende by, med en smuk gammel bydel. Dagens etape byder i starten på en forholdsvis blød stigning inden terrænet flader mere ud. Etapen er rellativ let uden ret mange stigninger. Man kan endda få serveret gratis rødvin på en af vingårdene langs caminoen. Et par af vingårdene er også gode restauranter, hvis du mener at have fortjent lidt ekstra. Der er ikke meget skygge denne dag, så cykler du på en solrig dag, er det med at komme tidligt afsted. Torres del Rio ligger på en bakketop og har en gammel bydel som er perfekt at gå på opdagelse i.
Undervejs passeres flere charmerende landsbyer, hvor det bestemt er værd at gøre holdt. Caminoen følger sjældent vejen, men trænger du til lidt hjælp, eller bliver du træt af grusstierne, er der altid en landevej tæt på, som i lige stræk bringer dig til næste by.

Logroño er La Riojas største by og selvsagt centrum for en stor del af Rioja-vinproduktionen. Sammen med et godt glas vin hører selvfølgelig også god mad, hvilket Logroño så sandelig kan tilbyde. Byens velbevarede gamle bydel er centrum for utallige lækre tapasbarer, som hver og en kan betragtes som præmie for veludført cykel-gerning. I Logroño er der gode muligheder for at restituere efter strabadserne, i den store offentlige swimmingpool. Flere byer langs ruten har offentlige pools og andre har muligheder for badning i floderne og søer, hvilket altsammen står beskrevet i den medfølgende guidebog.

Afstand: 40 Km

HØJDEPROFILm
LogroñoEstella
Dag 4.- Logroño - Sto. Domingo 51 Km

Parker og naturområder afslutter opholdet i Logroño og fra højsletten åbnes dørene til det bløde Rioja-landskab, fyldt med vinmarker. Denne etape tager dig gennem hyggelige landsbyer til Najera, som hver især har forskellige traditioner, såsom keramik og vinproduktion. Bakkerne som du passerer giver udsigt over rækker af vinstokke, et smukt syn især i september, hvor høsten har nået sit højdepunkt.

Målet Santo Domingo de la Calzada, en idyllisk og historisk landsby i området, Rioja Alta. Ruten går gennem den indbydende by Azofra. På denne rute vil du vandre gennem enorme korn-marker da du herfra bevæger dig ind i et område som også er kendt som Europas madkammer. Santo Domingo er en levende by. Der er mange gode restauranter og en meget velbevaret bymidte, der tiltrækker mange turister hele året rundt. Hvis du vælger at tilbringe en ekstra dag i byen kan du få tid til at opleve de verdensberømte kloste som ligger i kort afstad derfra. Spain is More kan være behjælpelig med at arrangere en spændende tur hertil.

Afstand: 51 Km

HØJDEPROFILm
Sto. DomingoLogroño
Dag 5.- Sto. Domingo - Burgos 75 Km

På dagens etape cykles for første gang ind i Castilla-Leon regionen. Herfra og resten af caminoen til León, passeres store åbne vider på den enorme Meseta-slette som strækker sig næsten helt til Madrid mod syd og til Astorga i vest. Det næste større by er Belorado, der ligger ved foden af et højdedrag, hvor gamle grotter og ruiner af et mytisk slot stadig kan ses.

Dagens etape passerer flere interessante monumenter såsom Virgen de la Peña kirken, som er gravet ud i klipperne samt nogle ganske velplacerede borge (ruiner). Denne del af rejsen passerer gennem bakkede landskaber og store skove (i store træk de sidste skove øst for León).

I Atapuerca, lidt før Burgos, ligger en af verdens vigtigste arkæologiske udgravninger. Her har man fundet et af verdens ælste skeletter, samt utallige forhistoriske objekter. Disse udstilles på museet 'Evolucion Humana' (museet for menneskets udvikling) i Burgos - et ganske spændende og lærerigt besøg.

Burgos blev grundlagt i år 884 og dets historiske arv er stor og spændende. Byen er fyldt med monumenter, med den gotiske katedral som byens kronjuvel. Faktisk blev katedralen i Burgos en UNESCO-monument allerede i 1984. Burgos har et unikt middelalderligt udtryk med mange hyggelige torve og pladser.

Afstand: 75 Km

HØJDEPROFILm
BurgosSto. Domingo
Dag 6.- Burgos - Fromista 65 Km

En på sin vis meget smuk, men også øde etape. Midt i det tørre landskab skyder de middelalderlige byer op, som har gjort Caminoen så legendarisk. 

Det er en Camino etape uden skygge eller læ fra træerne. Bagende sol, piskende regn, en hård vind eller det mest fantastiske forårs-, sommer- eller efterårsvejr. Man ved aldrig, men uden træer i det flade terræn, er man uden beskyttelse for, hvad end vejret måtte bringe. Turen har sine momenter, som naturmæssigt kandiderer til øverste del af listen over camino-højdepunkter. Omrking Castrojeriz og den senere opstigning til bakketoppene åbner landskabet op til en region som er kendt for sit korn, storke, store dueflokke og værdifulde kunst.

Bemærk, etapen kan med fordel opdeles hvis den umiddelbart virker for lang. Strækningen mellem Burgos og León kan således opdeles i fire etaper efter ønske. 

Afstand: 65 Km

HØJDEPROFILm
FromistaBurgos
Dag 7.- Fromista - Sahagun 59 Km

En fortsættelse af gårsdagens etape med lignende natur og enkelte mindre landsbyer, hvor man rigtig kommer ud på landet - et helt anderledes Spanien. Landsbyer hvor livet går sin stille gang og hvor hverdagen går med at passe dyrene og sine afgrøder, samt selvfølgelig tage sig godt af pilgrimmene. Etapens kulturelle højdepunkt er Santa María la Blanca kirken som i sin tid tilhørte tempelridderne.

Ruten fortsætter gennem uendelige marker, indtil du når Sahagún, som er et vigtig pilgrimsstop med interessante klostre, kirker og en fantastisk romersk bro.

Afstand: 59 Km

HØJDEPROFILm
SahagunFromista
Dag 8.- Sahagún - León 55 Km

Korn, majs, solsikke og mange andre afgrøder farver landskabet på denne etape. I luften findes storke, ørne og masser af andre fugle og alt i alt er ruten idyllisk og landlig. Ruten går gennem flere typiske byer, der sandsynligvis ikke ville eksistere, hvis det ikke var for El Camino.

Caminoen følger rækken af træer som er plantet langs ruten hele vejen til Reliegos y Mansilla. I disse landsbyer vil du opleve mange kældre, der er hugget ud af bakkerne. Disse blev traditionelt brugt til at modne vin, men i dag bruges disse fortrinsvis til restauranter eller private bodegaer hvor venner mødes.

De første par kilometer efter Mansilla er temmelig flade. Senere bliver terrænet en smule mere bakket og på toppen af den sidste bakke før León, er der en smuk udsigt over byen med den enorme katedral i midten. Den fungerer som pejlemærke de sidste kilometer til centrum.

Den gamle romerske hovedstad er en af ​​de vigtigste byer på pilgrimsruten. I 910 blev León hovedstad i det rige som senere blev til det Spanien, som vi kender i dag. Den middelalderlige betydning af byen afspejles i de mange monumenter såsom San Marcos, katedralen, San Isidoro, hvor flere gamle konger er begravet.
Byen er fyldt med tapas barer og indbydende torve og pladser, hvorfra du kan "nyde" synet af flere andre pilgrimme med ømme fødderejse.

Afstand: 55 Km

HØJDEPROFILm
LeónSahagún
Dag 9.- León - Astorga 50 Km

Caminoen forlader León via den smukke romerske bro foran Parador-hotellet. De først 8 km. går Caminoen gennem Leóns forstæder og industrikvarterer. Herefter bliver etapen langt mere naturskønt, gennem det relativt flade landskab. Vælges den alternative rute, går Caminoen gennem en række små landsbyer, hvor du cykler langt fra landevejen. Den alternative rute, som du kan læse mere om i Spain is More's guidebog, møder den oprindelige rute i Hospital de Orbigo. 

Etapens højdepunkt er den smukke middelalderbro i Hospital de Orbigo. En generelt fredfyldt og let etape over den enorme slette. Nær Astorga anes bjergene i horisonten, som senere skal passeres. 

Astroga er en charmerende by med forbløffende mange monumenter, såsom Gaudis bispepalads og katedralen. Derudover har byen en hyggelig gammel bydel hvor man kan pørve den lokale specialitet, Cocido.

Afstand: 50 Km

HØJDEPROFILm
AstorgaLeón
Dag 10.- Astorga - Molinaseca 46 Km

Allerede få kilometer efter Astroga begynder terrænet af ændre sig og bliver mere bakket.  På dagens etape passeres flere charmerende landsbyer samt det berømte jernkors. Dagens endestation i Molinaseca er en af de mest charmerende byer på turen. En typisk camino-landsby med masser af barer/restauranter og en herlig atmosfære.
 

Afstand: 46 Km

HØJDEPROFILm
MolinasecaAstorga
Dag 11.- Molinaseca - Vega de Valcarce 51 Km

På dagens vandring passeres byen Ponferrada, med den berømte 1200-tals Tempelridderborg. Ponferrada er en stor by med over 60.000 indbyggere, som er kendt for dets store jern- og kul miner. Turen går gennem både Cacabelos, som engang var et vigtigt stop på pilgrimsruten men som i dag er mest kendt for sine mange vingårde i El Bierzo- vinregionen. På cykel er der rigtig gode mulighed for at besøge et par bodegaer, som ligger omkring Caminoen. Villafranca del Bierzo er en historisk og smuk by, hvor man sagtens kan bruge lang tid på, at dase rundt i den gamle bydel. Villafranca del Bierzo er har efterhånden har fået slået sit navn fast som et af Spaniens mest fremadstormende vinregioner, og er samtidig en af de smukkeste byer på Caminoen.

Efter Villafranca begynder opstigningen mod O'Cebreiro, som er turen hårdeste. De hårdeste kilometer gemmes dog til i morgen, da disse begynder ved Vega de Valcarse, hvor du overnattter.

Forslag: ønskes tid til at besøge og opleve både Ponferrada, Cacabelos, Villafranca samt et vinhus eller to, kan det anbefales med en overnatning i Villafranca del Bierzo (Molinaseca - Villafranca del Bierzo: 29 km). Næste overnatning vil i så fald blive i O'Cebreiro (Villafranca del Bierzo - O'Cebreiro: 28 stejle km).

 

Afstand: 51 Km

HØJDEPROFILm
Vega de ValcarseMolinaseca
Dag 12.- Vega de Valcarse - Sarria 47 Km

Dagen begynder med den hårdeste opstigning mellem León og Santiago. Etapen går ad gamle stier, i skyggen birke-, ege- og kastanjetræer til den symbolske bjergtop landsby O'Cebreiro, med en smuk romansk kirke fra det 12. århundrede. Denne landsbyperle bygget i sten, med de karakteristiske gamle halm-tags huse kaldet pallozas, er en af turens højdepunkter. Etapen er en af de smukkeste strækninger, men også en af de hårdeste. Byen ligger oftest indhyllet i tåge men den lille sten-by er yderst charmerende. Er du heldig at komme til byen på en klar dag er udsigten fantastisk.

Efter O Cebreiro er terrænet stadig kuperet, men de største stigninger ligger bag dig. En smuk etape med mange glimrende udsigtspunkter over det omkringliggende landskab. På dagens etape ses de første tørrehuse, kaldet Horreos. Du vil også bemærke, at vejret skifter lidt, da man her er underlagt vinde og nedbør fra Atlanterhavet. Senere passeres byen Triacastela, som betyder "tre slotte", selvom ingen af slottene eksisterer i dag. De kalksten som blev brugt til at bygge domkirken i Santiago kom fra et stenbrud nær Triacastela.

Fra Triacastela fører to veje til Sarria. Vi anbefaler at tage ruten forbi Benedikterklostret i Samos, som blev grundlagt i det 6. århundrede og er et af de ældste kloster i den vestlige verden. Herfra er der en idyllisk cykeltur gennem skoven til Sarria. 

Sarria er en relativ stor pilgrimsby, med alle tænkelige servicefunktioner.

Afstand: 47 Km

HØJDEPROFILm
SarriaVega de Valcarse
Dag 13.- Sarria - Palas de Rei 47 Km

Galicien er en af de smukkeste regioner i Spanien, både hvad angår natur men også tradition. På dagens etape stiftes yderlige bekendtskab med de herlige traditioner.
Dagens etape er en af de smukkeste etaper på hele pilgrimsruten; en rejse gennem grønne skove, græsklædte enge, frodige frugtplantager og enkle sten-byggede landsbyer.

Terrænet bliver fladere, dog stadig bakket. Ruten fortsætter langs markveje og rolige landeveje gennem det frodige galiciske landskab til Palas de Rei. Palas de Rei er en lille landsby med omkring 2000 indbyggere, med en spændende historie.

Afstand: 47 Km

HØJDEPROFILm
Palas de ReiSarria
Dag 14.- Palas de Rei - Santiago 69 Km

Terrænet ligner det fra de sidste dages cykling, hvilket bestemt ikke gør noget. Der er en rigtig god stemning blandt pilgrimmene, da målet er ved at være nået. Ønsker du en kortere etape, kan denne let opdeles. Eventuelt med en overnatning i O Pedrouzo / A Rua, hvorfra der er ca. 20 km. til Santiago. 

Endestationen for pilgrimsruten, Santiago de Compestela, er et sandt overflødighedshorn af oplevelser og er et af verdens vigtigste kulturelle centret. Byen emmer af charme og har et utal af hyggeligt gader, hvor der er rig mulighed for at prøve de mange lokale specialiteter.

Byens gamle bydel er svært at matche. Omkring domkirken findes byens historiske centrum, der er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Byens monumenter er virkelige kunstperler i forskellige arkitektoniske stilarter.

Afstand: 69 Km

HØJDEPROFILm
SantiagoPalas de Rei
Dag 15.- Santiago de Compostela og Finisterre

At afsluttte sin pilgrimsrejse i Finisterre sætter det helt rigtige punktum på din pilgrimstur. Turen går i minibus med engelsksproget guide fra Santiago til Finisterre om formiddagen og er tilbage i Santiago midt på eftermiddagen. 

På den smukke, barske og sagnomspundne kyst ”Costa de la Muerte” (dødens kyst), er skæret fyldt med skibsvrag og historier om legender, der blev fanget i den rå og naturlige skønhed. På kystens vestligste punkt findes Finisterre, verdens ende, som romerne kaldte stedet, da det var det vestligste punkt i den kendte verden på den tid. Stedet er for mange pilgrimme et symbolsk sted at afslutte sin pilgrimsvandring – og ikke mindst er det stedet, hvis man gider bevæge sig ned fra de høje klipper, at finde en muslingeskal, som den ideelle souvenir på endt pilgrimsfærd.  

Aftenen nydes i Santiago de Compostela.

Dag 16.- Hjemrejse fra Santiago