Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

Camino del Norte HELE RUTEN(Hondarribia - Santiago)

Kort Camino del Norte: Hondarribia - Santiago de Compostela

Caminovandring langs hele den imponerende Spanske Nordkyst

Oplev en af Europas smukkeste kyststrækninger, på denne billedskønne caminovandring langs den spanske nordkyst.

Camino de Norte passerer alt fra nogle af Spaniens smukkeste strande, utallige eminente restauranter, idylliske fiskerlandsbyer og spændende storbyer. Altsammen kombineret med den rå natur, langs den til tider barske klippekyst. Den Nordlige Camino, eller Nordruten som nogle kalder den, vil opfylde ethvert ønske om naturoplevelse, gastronomi, kultur og forkælelse på samme tid. 

Camino del Norte er lige så gammel som Camino Franchés. I middelalderen foretrak Europas konger og adelige, at ankomme til Santiago af denne camino, da den var mere sikker. Længere sydpå, ved Camino Francés, lå grænsen til det mauriske rige, og dermed ofte kringene, som der var mange af mellem spanierne i nord og maurerne i syd.

Ruten er ofte ganske kuperet og til tider krævende, men ofte findes der lettere og gode alternativer på de vanskeligste strækninger. Ruten passerer en perlerække af vidunderlige kystbyer, og blandt turens højdepunkter, er strandpromenaden og de lækre pinchos (baskiske tapas) i San Sabastian, det verdensberømte Guggenheim museum i Bilbao og de små idylliske fiskerbyer og nærheden til den fantastiske kyststrækning.

Ud over den smukke kystlinje og idylliske landsbyer du kan tilføje et unik lokalkøkken, som kan tilfredsstille ethvert krævende sind. 

Den nordlige rute er langt mindre benyttet end den franske rute. Det til trods,  er ruten naturmæssigt ofte smukkere end den franske, med kystlinjen på din højre side og bjergene på din venstre, som præsenterer fantastiske scenerier næsten hver dag.

 

Sammen skaber vi oplevelsen,

minderne for livet, er dine!

 

Du indkvarteres på hyggelige hoteller langs ruten, altid med eget bad og toilet, og altid placeret tæt på Caminoen. Hver dag er din morgenmad inkluderet og dit personlige guidemateriale, vil føre dig komfortabelt, sikkert  og informativt til næste destination. Hvis du sætter pris fantastiske vandreture, havet og naturen samt ønsker at komme helt tæt på de utallige landsbyer langs ruten, må du ikke gå glip af denne rejse.

Klik på ´Modtag tilbud´ (i den højre kolonne) og modtag et personligt men uforpligtende tilbud.

 

Santiago og Finistere:

I Santiago inkluderes som udgangspunkt altid to overnatninger. På 'fridagen' har du guided dagstur til Finisterre, også kendt som verdens ende, inkluderet. Begge dele kan fravælges efter ønske.

 

Spain is More tilbyder:

Gør din rejse personlig! Spain is More tilbyder og garanterer følgende på denne rejse: 

✔ Rejs hver dag året rundt.

✔ Husk! Etaperne kan tilpasses dine behov.

✔ Nøje udvalgte Hoteller, altid med privat badeværelse.

✔ Spain is More's Camino-guidebog med praktiske pilgrimsoplysninger, forslag til pakkeliste, anbefalelsesværdige restauranter, bykort med camino- og hotelplacering, pilgrimspas, gode råd og vejledninger, service-telefon-numre og m.m.

✔ Tilføj bagagetransport (se tillægspris under 'mulig/valgfrit').

 

Gå ikke glip af...

Hondarribia er en charmerende kystby i Baskerlandet , kendt for sin middelalderlige gamle bydel og maleriske atmosfære.

San Sebastián: verdensberømt mad- og kultur distination, smukt beliggende ved den muslingeformede La Concha-stand. Vi anbefaler en ektra overnanting her.

Bilbao er hjemsted for det berømte Guggenheim Museum. Byen tilbyder en unik blanding af moderne arkitektur og baskisk tradition.

Santander er, med sin smukke bugt oglækre strande, det perfekte sted at slappe af og nyde det maritime landskab. Et oplagt sted til en hviledag.

Gijón er en livlig kystby med en berømt strand og sydende aftensstemning.

Fiskeri- og badebyerne undervejs er nogle af de mest charmerende i hele Spanien. Ønsker du hviledage undervejs, anbefaler vi gerne de smukkeste og mest interessante.

 

 

 

Læs mere om Camino del Norte: Afstande, terræn, vejr og gode råd.

Inklusiv
 1. 38 overnatninger i dobbeltværelse – altid inkl. eget bad/toilet.
 2. 38 x morgenmad.
 3. Fly København/ Billund/ Aalborg/ Hamburg til Bilbao samt retur fra Santiago de Compostela - inkl. 1 stk check-in bagage p.p.*
 4. Transport fra Bilbao til Hondarribia.
 5. Spain is Mores digitale guidebog 
 6. Pilgrimspas.
 7. Guided tur til Finisterre.
 8. 24/7 nødtelefonnummer.
 9. Skatter og afgifter.

  *Med mindre andet er specificeret i tilbuddet. Vægt afhænger af flyselskab (typisk mellem 20 og 23 kg.). 
Ej inklusiv
 1. Korte lokale bus eller taxi transporter, eksempelvis fra lufthavn til lokal bus- eller togstation.
 2. Sommer: 1. juni til 30. september er absolut højsæson. I modsætning til den franske rute er hotellerne fyldte med sommer- og badegæster, hvorfor prisen på overnatninger stiger betragtelig. Forvent et pristillæg på op til 2.500 kr/person i den periode.
Muligt/Valgfrit
 1. Personliggør din Camino: Udvid opholdet, opdel etaper, tilføj spændende oplevelser mv.
 2. Bagageservice på pilgrimsruten kan tilkøbes. Hvis du tilkøber bagageservice bliver din taske/kuffert fragtet fra hotel til hotel på programsatte vandredage. Pris ved foreslåede etapedeling, 2500 kr./enhed af max 15 kg.
 3. Forlængelse af ophold i eksempelvis, Hondarribias, San Sebastian, Bilbao, Santiago de Compostella kan tilkøbes.
 4. Trykt guide. Hvis du foretrækker den trykte guide, kan den købes for 30 euro pr. eksemplar. (Du kan tilføje det, når du køber rejsen).
 5. Transport fra hotel til lufthavn på afrejsedagen.
 6. Afbestillingsforsikring. Koster 7% af rejsens pris og kan tilføjes i forlængelse af evt. accept af tilbud. Spain is More samarbejder med Gouda Rejseforsikring. Læs mere om afbestillingsforsikring her. 
 7. Rejseforsikring. Spain is More samarbejder med Gouda Rejseforskring, for vejledning omkring forsikringstype kontakt Gouda eller din salgskonsulent i Spain is Mores. Du kan klikke ind her og købe en rejseforsikring. Overvej evt. en års-rejseforsikring inkl. afbestillingsforsikring

Camino del Norte HELE RUTEN

(Hondarribia - Santiago)

fra
23.300 DKK/pers.
Modtag Tilbud
Tillæg for enkeltværelse: 6.900 DKK

Dagsprogram

Hondarribia - Santiago de Compostela

Detaljeret rejseplan (se alle dage )
Dag 1.- Ankomst til Hondarribia

Ankomst til denne smukke kystby på grænsen mellem Frankrig og Spanien. En ekstra overnatning kan bestemt anbefales i denne smukke ferieby. Slap af på den lækre strand, nyd den smukke gamle bydel, de mange gode restauranter, en lille sejltur over kanalen til Frankrig eller nyd atmosfæren på en af byens smukke pladser med et koldt glas Txakoli i hånden (baskisk hvidvin).

Dag 2.- Hondarribia - San Sebastián 27 Km

Den første etape på Camino del Norte er en umådelig smuk pilgrimsvandring, med en formidabel udsigt over bugten. Mange betragter denne etape som nordrutens smukkeste, hvilket også er svært at argumentere imod.

Der skal dog arbejdes lidt for den smukke udsigt, og etapen er ganske kuperet. Caminoen går via bakketoppe og gennem skove. Afslutningen på dagen, fås ikke bedre end San Sebastians udvalg af lækre pintxos i den smukke gamle bydel. 

Findes dagens etape for lang, er der muligeder for at afkorte den lidt, enten først eller sidst på dagen. Rådfør dig med Spain is more eller se guidemateriale som fremsendes inden afrejse. 

Afstand: 27 Km

HØJDEPROFILm
San SebastiánHondarribia
Dag 3.- San Sebastián - Zarautz 20 Km

At vågne op i San Sebastian er altid en fornøjelse. På vej ud af byen kan du gå med fødderne i vandet, langs den berømte La Concha-strand. Efter en opstigning, kan udsigten over San Sebastián nydes fra Igeldo-bjerget.

Fra San Sebastian går Caminoen gennem skove og txacoli vinmarker (lokal hvidvin) samt maleriske fiskerbyer. Ofte med en smuk udsigt over kysten og havet.

Etapen ender i Zarautz, som er en af de mest populære badebyer i Baskerlandet.

Afstand: 20 Km

HØJDEPROFILm
ZarautzSan Sebastián
Dag 4.- Zarautz - Deba 22 Km

Denne etape følger kystlinien og tvinger pilgrimmene til at overvinde utallige bakker mellem de smukke kystbyer. Du vil blandt andet passere et monument fra det 16. århundrede og opleve et vidunderlig geologisk fænomen, flysch, frembragt af havets eroderende virkning mod de stratificerede klipper. Fra Zumaia kan man komme på en lille båd-tur, hvorfra man rigtigt kan se dette smukke naturfænomen. 

Afstand: 22 Km

HØJDEPROFILm
DebaZarautz
Dag 5.- Deba - Markina - Xemein 24 Km

Efter Deba går Caminoen for en stund ind i landet. Terrænet er bakket, skovfyldt og tyndt befolket. Flere helt små landsbyer passeres, og som altid i Baskerlandet, kan man finde et rigtig godt måltid mad, hvor man mindst forventer det.

Pilgrimme står her over for en af de hårdeste stigninger på Camino del Norte, men alting har en ende, og sidste del af pilgrimsvandringen bliver mere gunstig.

Afstand: 24 Km

HØJDEPROFILm
XemeinDeba - Markina
Dag 6.- Markina - Xemein - Guernika Lumo 25 Km

En idyllisk etape, hvor cisterciensermunkene stadig byder pilgrimmene velkommen.

Caminoen snor sig gennem dystre og snørklede stier alt imens små kirker, tårne og andre middelalderlige monumenter passeres.

Etapen ender i byen Gernika, som blev udødeliggjort af Picasso, da han malede maleriet af samme navn, om bombningen af byen marked umiddelbart før 2. verdenskrig. Det enorme maleri kan opleves på Reina Sofia-museet i Madrid.

Afstand: 25 Km

HØJDEPROFILm
Guernika LumoMarkina - Xemein
Dag 7.- Guernica - Lezama 21 Km

Stien følger en stor del af dagen asfaltvejen gennem de store skove.

Man kommer rigtigt ud på landet og ser en anderledes del af regionen, som står i skærende kontrast til de moderne metropoler, Bilbao og San Sebastian.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
LezamaGuernika
Dag 8.- Lezama - Bilbao 11 Km

Monte Avril er den sidste ”hurdle” pilgrimme må overvinde for at komme til Bilbao. Bilbao er kendt for dets køkken, kultur og musik hvilket mærkes i hele byen og især i den gamle bydel. Bilbao har masser at byde på og mange vælger en hviledag i byen.

Spain is More’s personlige rejsevejledning vil guide dig sikkert til byens bedste seværdigheder uanset du overnatter én eller to gange. Vi anbefaler at tilbringe en dag ekstra i Bilbao, i særdeleshed, hvis man gerne vil opleve det verdensberømte Guggenheim-museum indefra.

Dog er dagens etape kort, og det kan sagtens lade sig gøre at få et godt indtryk af Bilbao på den eftermiddag og aften som man har til rådighed.

Afstand: 11 Km

HØJDEPROFILm
BilbaoLezama
Dag 9.- Bilbao - Portugalete 19 Km

En stor del af ruten går gennem Bilbao’s forstæder samt langs den store havn.

Der vandres ofte i komfortabel afstand fra trafik og støj, på en nydelig anlagt sti, hvorfra man har en dejligt udsigt over fjorden, havnen og byen.
Senere cykes ofte i komfortabel afstand fra trafik og støj, på en nydelig anlagt sti, hvorfra man har en dejligt udsigt over fjorden, havnen og byen. Herfra kan man også betragte det særegne og perforerede landskab som vidner om den enorme minedrift som indtil for få år siden, var områdets hovedintægtskilde. 

Afstand: 19 Km

HØJDEPROFILm
PortugaleteBilbao
Dag 10.- Portugalete - Castro Urdiales 26 Km

Har du vandret fra Hondarribia eller San Sebastian byder denne etape på et kærkommen gensyn med kysten og havet. Før Pobeña går turen via en går Caminoen via en pænt anlagt sti. Efter Pobeña er det en smuk etape langs en 'via verde', helt ude mod havet. 

På denne etape forlades Baskerlandet, og de næste mange etaper vil være langs den smukke kyst i regionen Cantabrien.

Castro Urdiales er en gammel fiskerby, der har en asmosfærefyldt gammel bydel og idyllisk havn.

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
Castro UrdialesPortugalete
Dag 11.- Castro Urdiales - Laredo 25 Km

Caminoen fører blandt andet forbi ruinerne af et middelalderslot. En parallel camino fører gennem en eucalyptus-skov, som alternativ til den officielle camino tæt på motorvejen, hvilken de fleste foretrækker.

Du har to valg af ruter. Den officielle er på 37 km., men denne kan forkortes til ca. 25 km. Fordele og ulemper samt praktisk råd fremgår af vores guidebog.

Laredo er en meget populær badeby. og den lange strand er også yderst indbydende. Herudover findes der gode restauranter og en hyggelig gammel bydel.

Afstand: 25 Km

HØJDEPROFILm
LaredoCastro Urdiales
Dag 12.- Laredo - Güemes 29 Km

Dagen indledes med en kort sejltur til Santoña. Herfra går turen gennem et stort naturreservet og langs nogle af Nordspaniens smukkeste strande. Noja er en stor ferieby, med lækre strande og et livligt sommerliv. Fra Noja går Caminoen en smule ind i landet til den lille by, Güemes.

Afstand: 29 Km

HØJDEPROFILm
GüemesLaredo
Dag 13.- Güemes - Santander 12 Km

Etapen er komfortable, flad og kort, da de sidste kilometer over bugten fra Somo til Santander er med båd.

Dermed vil du have god tid til at nyde Santander. Mange sommer-vandre/cykel-gæster foretrækker at bo et par dage i en af de hyggeligt sommerbyer tæt på Santander, med fantastiske strande, hvilket bestemt kan anbefales - måske med en ekstra overnatning eller to, som afslutning på turen eller som hviledag. Santander ligger i kort afstand til de steder vi benytter og der er derfor rig mulighed for at opleve byen alligevel. I og omkring Santander er der masser af interessant sightseeing og Spain is More kan være behjælpelig både med billeje og guidede ture.

Afstand: 12 Km

HØJDEPROFILm
SantanderGüemes
Dag 14.- Santander - Mogro 18 Km

En af kystrutens kedeligste etaper, da hele turen er langs asfaltveje. Det er muligt at forkorte etapen med 8 km, ved at tage et tog fra Boo til Mogro, hvilket kan anbefales, da floder og infrastruktur har gjort, at pilgrimme alternativt kommer på en betragtelig omvej. 

Ønsker du lidt mere tid i Santander, kan det også anbefales helt at skippe denne etape og blot tage toget eller en bus til Mogro fra Santander.

Afstand: 18 Km

HØJDEPROFILm
MogroSantander
Dag 15.- Mogro - Santillana del Mar 19 Km

I modsætning til gårsdagens etape, er dette del mere interessant og med flere yderst interesssante oplevelser undervejs. Santillana del Mar blev grundlagt i det 9. århundrede af munke, der bragte relikvier af St. Juliana og byggede et kapel og et lille kloster på dette sted. Klostret er siden blevet udvidet gennem forskellige donationer. Kirke Santa Juliana er romansk fra det 12. århundrede. Byen Santillana del Mar er et monument i sig selv og gå rundt i labyrint af gader med herregårde og slotte godt et andet besøg værd.

Desuden er det muligt at besøge Altamira hulerne, lige uden for Santillana del Mar. En af verdens vigtigste arkitektoniske fund, med sine 17.000 gamle hulemalerier.

Afstand: 19 Km

HØJDEPROFILm
Santillana del MarMogro
Dag 16.- Santillana del Mar - Comillas 22 Km

En herlig etape, helt tæt på havet, langs den smukke kyst. Etapen bevæger sig gennem grønne og konstant bakkede landsakber. Et par gange 'snuser' man til lækre strande for igen at begive sig opad til skønne udsigtspunkter. Der ligger flere hyggelige landsbyer undervejs, hvor man oplever det meget autentiske bagland, hvor landsbylivet går sin daglige gang.

Comillas var, sammen med Santander, et af de mest prestigefyldte steder at holde sommerferie i det 19 århundrede og utallige rige familier fra Spanien byggede enorme sommerhuse her. Mest kendt er El Capricho, som er tegnet er Barcelona-arkitekten Antoni Gaudi.

Afstand: 22 Km

HØJDEPROFILm
ComillasSantillana del Mar
Dag 17.- Comillas - Serdio 20 Km

Tre floder krydses på dagens etape, som er den sidste i Cantabria regionen. 

Før San Vicente de la Barquera kan det anbefales at tage en lille omvej gennem det vidunderlige naturreservat, Oyambre. San Vicente de la Barquera, er en dejlig lille fiskerby.

Unquera er en by strategisk placeret, med en privilegeret beliggenhed, med strand og bjerge inden for få kilometer. Fra udmundingen af ​​floden Deva i Det Cantabriske hav til Picos de Europa-bjergene, er kun 30 kilometer.

Fra sit udspring i Picos de Europa, snor Deva-floden sig 62 kilometer gennem Liébana og Hermida slugten, inden den rammer flodmundingen i Unquera, hvilket skaber en naturlig grænse mellem regionerne Cantabrien og Asturien.

Afstand: 20 Km

HØJDEPROFILm
SerdioComillas
Dag 18.- Serdio - Llanes 29 Km

Turen langs den østlige kyststrækning i Asturien er let bakket, med masser af smukke udsigtspunkter over kysten. Mellem klipperne ligger nogle af de mest gemte, men samtidig smukkeste strande i hele Asturien. 

Før Llanes findes et interessant geologisk fænomen, Los Bufones. På dage med oprørt hav, presser vandet sig med stor kraft gennem smalle sprækker i klipperne, og skaber en imponerende lyd og en op til 20 meter høj gejserlignende vandsøjle op i luften.

Llanes er en af nordkystens hyggeligste og mest populære sommerbyer. Lærkre strande, god mad, en hyggelig havn og en atmosfærfyldt gammel bydel er den ideelle cocktail.

Etapen er lang og bakket, og det kan anbefales at dele etapen i to med en ekstra overnatning cirka midtvejs. En mulighed er også at dele denne og morgendagens lange etape op i i alt 3 etaper.

Afstand: 29 Km

HØJDEPROFILm
LlanesSerdio
Dag 19.- Llanes - Ribadesella 31 Km

Strækningen mellem Asturiens to mest kendte badebyer, er i de senere år blivet gjort markant mere attraktiv, gennem massive investeringer. Det er en kuperet etape, som de fleste vælge at dele op i to - eller dele denne og gårsdagen etape op i tre! Det er samtidig en af de smukkeste camino-strækning og alene de første 10-12 km. passeres hele 10 strande, hvor den ene er smukkere end den anden. Herefter bevæger turen sig lidt ind i landet, inden etapen igen når kysten lidt før Ribadesella. 

Ribadesella er en herlig sommerby med en lækker strand, gode restauranter og et hyggeligt centrum. Byen er også hjemby for en af Spaniens største festivaller, El descenso de Sella, hvor tusindevis samles hvert år i den første weekend i august, til det årlige kano- og kajkaløb på Sellafloden. Vi kan derfor ikke tilbyde overnatning i Ribadesella i dagene deromkring, da alt er optaget mange måneder i forvejen.

Bare nogle få hundrede meter fra Ribadesella kan man opleve nogle af de bedst bevarede hulemalerier i verden, malet for ca. 20.000 år siden. Et spændende indblik i urmenneskets hverdag og kunnen. I tilknytning til hulerne ligger et interessant museum om menneskets udvikling og evolution, som både er enormt lærerigt og fascinerende.

Forslag til forlængelse af turen:  Kanotur på Sella-floden, ’Barrancos-tur i bjergene eller andre aktiviteter? Ved at tilføje en overnatning i Ribadesella findes der en masse muligheder for spændende aktiviteter, da området er det sted i Europa hvor bjerg og kyst er tættest på hinanden, med en afstand på under 30 km.

Afstand: 31 Km

HØJDEPROFILm
RibadesellaLlanes
Dag 20.- Ribadesella - Colunga 23 Km

Her kommer en helt personlig og subjektiv vurdering af denne etape. Men netop denne etape hører til undertegnedes favoritter. Dels tager den udgangspunkt i den smukke by Ribadesella og dels passeres et par af vores egne favorit strande i Asturien. Og ikke bare det, også et par af vores absolutte favoritrestauranter, hvor man bestemt bør forkæle sig med en god frokost. 

Etapen er endnu en lækkerbidsken for naturelskere, hvor I bl.a. vandrer langs tre af Nordspaniens lækreste strande. Næsten 5 km. af strækningen, kan vandres med fødderne i vandkanten og man bør ikke snyde sig selv for en frokost på en af de i guidebogen anbefalede rrestauranter. Der vandres med den smukkeste havudsigt på den ene hånd og det idylliske grønne landskab med bjergene i baggrunden, på den anden. En fantastisk etape!

Caminoen er følger for det meste kysten på nærmeste hold, terrænet er moderat, udsigtspunkterne rigtig mange og de små byer er så autentiske og charmerende som man kun kan drømme om.

Prikken over i'et er så at gå på opdagelse efter de forstende dinossaurusspor, som kan findes langs kysten - ellerbesøge det interessante dinosaurusmuseum i Colunga.

Afstand: 23 Km

HØJDEPROFILm
ColungaRibadesella
Dag 21.- Colunga - Villaviciosa 18 Km

En forholdsvis hård etape, i et bakket terræn gennem de store skove. Etapen er til gengæld relativ kort. Villaviciosa er kendt for sin sidra-produktion, og et par producenter kan besøges. Kan du slet ikke få strand nok, kan vejen lægges forbi den fantastiske Rodiles-strand, hvor der også er et par gode restauranter. 

Ikke langt fra Villaviciosa ligger der en lille idyllisk fiskerlandsby, med et rigtig gode restauranter. Det er dog nødvendigt med taxe eller bus hertil. 

Afstand: 18 Km

HØJDEPROFILm
VillaviciosaColunga
Dag 22.- Villaviciosa - Gijón 29 Km

Etapen er den hårdeste etape på Camino del Norte, med to meget lange stigninger. Etapen kan deles med en overnatning ca. 10 km. før Gijón. Alternativt giver vores guidebog et par fif til, hvor man kan lade sig transporte hen, for at få den smukkeste del af etapen med, og samtidig gøre den overkommelig for de fleste.

Gijón er en by, der har masser at tilbyde, og byen er en af de smukkeste og mest levende langs nordkysten. Masser af gode restauranter, shopping og spændende oplevelser gør byen til en interessant turistby. Hvis vejret tillader det, er stranden og den smukke promenade altid et spændende sted at opholde sig.

Den gamle by er smuk og vel vedligeholdt, og om aftenen vil du opleve mange hælde sidra fra de grønne flasker. Det kan bestemt anbefales at tilføje en ekstra dag i byen. 

Afstand: 29 Km

HØJDEPROFILm
GijónVillaviciosa
Dag 23.- Gijón - Avilés 23 Km

Fra Gijón er man relativt hurtigt midt i de bløde grønne bakker som kendetegner området, og som vil karaterisere en stor del af turen til Santiago. Et par større stigninger skal overvindes i starten, men herefter følger Caminoen et smukt højdedrag, hvorfra der ofte er en smuk udsigt over dalen.

Aviles er blandt andet kendt for sit kulturcenter tegner af den berømte brasilianske arkitekt, Oscar Niemeyer.

Afstand: 23 Km

HØJDEPROFILm
AvilésGijón
Dag 24.- Avilés - Muros de Nalón 23 Km

På dagens etape, og de mange efterfølgende dage, vil du stort set altid kunne nyde havet på din højre side. Klippekysten er til tilder svær at komme til, men af og til åbner der sig brede, lange hvide sandstrande.

Flere af kystbyerne er sommerhusområder, og andre er hyggelige små fiskersamfund.

Afstand: 23 Km

HØJDEPROFILm
Muros de NalónAvilés
Dag 25.- Muros de Nalón - Soto de Luiña 16 Km

Etapen er forholdsvis hård, da det næsten konstant går op og ned. Bl.a. derfor er dagens etape forholdsvis kort. Der findes dog et par oplagte omveje, som kan øge etapelængen en smule. Du bør ikke snyde dig selv for en lille omvej på 4 km. til Cudillero, en af de hyggeligste og mest charmerende fiskerlandsbyer på hele den spanske nordkyst. Godt halvvejs kan man igen gå en lille omvej på i alt 1 km. til den indbydende Playa de la Concha-strand. De sidste ca. 5 km. følger caminoen landevejen gennem skoven til Soto de Luiña.

Afstand: 16 Km

HØJDEPROFILm
Soto de LuiñaMuros de Nalón
Dag 26.- Soto de Luiña - Villademoros 25 Km

Etapen snor sig gennem landskabet forholdvis tæt på kysten. Ofte er det muligt med små afstikkere til gemte skjulte strande, som kun de lokale kender. Bl.a. til Playa de Silencio (se billede), som ofte er på listen over Spaniens smukkeste strande.

Etapen er forholdsvis hård, med mange op og nedstigninger gennem skovene, men samtidig en af de smukkeste mellem Avilés og Ribadeo.

Afstand: 25 Km

HØJDEPROFILm
VillademorosSoto de Luiña
Dag 27.- Villademoros - Luarca 16 Km

Lodrette klippervægge adskiller dig og havet på denne etape, ofte med små, nærmest uberørte strande indimellem. Terrænet er fladet lidt ud i forhold til de sidste dage og etapen er forholdsvis let. Etapen slutter i en af nordkystens hyggeligste kystbyer, Luarca, hvor der omkring den hyggelige havn ligger masser af gode fiskerestauranter.

Umiddelbart før Luarca kan man forlænge turen en smule til et udsigtspunkt, hvorfra man har en fantastisk udsigt over kysten.

Afstand: 16 Km

HØJDEPROFILm
LuarcaVillademoros
Dag 28.- Luarca - Cartavio 26 Km

En terræn-mæssig let etape som følger kysten, som dog følges fra afstand. Der er spredt bebyggelse langs stort set hele etapen og enkelte gode muligheder for en god frokost.

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
CartavioLuarca
Dag 29.- Cartavio - Ribadeo 26 Km

Dagen hvor du forlader Asturien og siger goddag til Galicien.
En etape med to muligheder, langs kysten eller den officielle, som går længere inde i landet. I Spain is More's guidebook giver vi nogle råd til, hvilke rute du kan/bør vælge.

I Ribadeo befinder du dig blot 10 km. fra en af verdens smukkeste strande, Playa de las Catadrales (se billede). Turen inkluderer transport til og fra stranden efter ankomst til hotellet i Ribadeo, samt lidt tid til at se stranden. Tidspunktet er planlagt efter lavvande, hvor stranden er smukkest.

Måske kan du overveje en hviledag i Ribadeo og får tid til at nyde de nærliggende strande inden turen går ind i landet. 

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
RibadeoCartavio
Dag 30.- Ribadeo - Vilanova 26 Km

Du bevæger dig væk fra kystens mange småbyer og ind i højlandet. Terrænet bliver således mere bakket og i stedet for småbakker på 50-100 højdemeter som blødt skal passeres, stiger højdemeterkurven til omkring 300 meter. Du får undervejs et sidste glimt af kysten inden turen endegyldigt siger farvel til havet.

Samtidig bevæger du dig ind i et meget ukendt og landligt Spanien, hvor man vil opleve gamle landsbrugsmetoder og småbyer hvor du ville være årets eneste turist, hvis det ikke var for caminoen.

Det er en interessant og anderledes del af caminoen som starter med denne etape.

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
VilanovaRibadeo
Dag 31.- Vilanova - Abadin 22 Km

Etapen går gennem byen Mondoñedo som huser en af nordrutens smukkeste katedraler og dermed en af nordrutens vigtigste pilgrimsmonumenter. Byen og området er også hjemsted for et par interessant klostre.

Galicien er på mange måder meget anderledes end Asturien, men en af de mest visuelle forskelle, er de mange "Horreos" som du kan finde overalt. Disse ældgamle "køleskabe" vil konstant minde dig om, at du befinder dig i Galicien.

Afstand: 22 Km

HØJDEPROFILm
AbadinVilanova
Dag 32.- Abadin - Vilalba 21 Km

Let etape uden nævneværdige forhindringer. En dag blot til nydelse og afslapning. Dagens afsluttes med overnatning på Vilalbas smukke parador-hotel.

Vilalba er en større by med flere gode restauranter og er den sidste større by inden du bevæger dig ind i et forholdsvist øde område.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
VilalbaAbadin
Dag 33.- Vilalba - A Pobra de Parga 26 Km

Ca. 10 km. inde i dagens étape begiver du dig væk fra den motorvej, som du flere gange har krydset over og under du bevæger dig ind i et meget tyndtbefolket område. Her ligger flere idylliske stenlandsbyer og her finder du virkelig fred og ro. Du vandrer gennem skove, marker og åbne sletter.

Afstand: 26 Km

HØJDEPROFILm
A Pobra de PargaVilalba
Dag 34.- A Pobra de Parga - Sobrado 24 Km

En etapen som på mange måder er identisk med gårsdagens etape hvor skove, småsøer og marker omgiver dig.

Dagens kulturelle højdepunkt er klostret, Monesterio de Santa Maria i Sobrado.

Afstand: 24 Km

HØJDEPROFILm
SobradoA Pobra de Parga
Dag 35.- Sobrado - Arzua 21 Km

Dette er den sidste etape inden nordruten kobles sammen med den franske rute i Arzua.

Herfra er du kun to etaper fra målet i Santiago, og du vil her møde mange pilgrimme, som ønsker at høre mere om Caminoruten fra nord.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
ArzuaSobrado
Dag 36.- Arzúa - O Pedrouzo 21 Km

Denne næstsidste etape er præget af en fantastisk stemning og er en nærmest magisk etape, hvor man for første gang, i godt vejr, kan ane katedralens tårne.

Alle får et smil på læben over at kunne ane målet i der fjerne og stemningen er altid noget ganske særligt. En behagelig etape gennem gennem blandt andet eukalyptus-skove.

Afstand: 21 Km

HØJDEPROFILm
O PedrouzoArzúa
Dag 37.- O Pedrouzo - Santiago 19 Km

Målet nås og det er tid til at udføre en række traditionelle pilgrimsritualer. Først skal du have dit endelige bevis på turen; det sidste stempel i dit pilgrimspas.

Endestationen for pilgrimsruten, Santiago de Compestela, er et sandt overflødighedshorn af oplevelser og er et af verdens vigtigste kulturelle centret. Byen emmer af charme og har et utal af hyggeligt gader, hvor der er rig mulighed for at prøve de mange lokale specialiteter.

Byens gamle bydel er svært at matche. Omkring domkirken findes byens historiske centrum, der er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Byens monumenter er virkelige kunstperler i forskellige arkitektoniske stilarter.

Afstand: 19 Km

HØJDEPROFILm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 38.- Santiago de Compostela og Finisterre

At afsluttte sin pilgrimsrejse i Finisterre sætter det helt rigtige punktum på din pilgrimstur. Turen går i minibus med engelsksproget guide fra Santiago til Finisterre om formiddagen og er tilbage i Santiago midt på eftermiddagen. 

På den smukke, barske og sagnomspundne kyst ”Costa de la Muerte” (dødens kyst), er skæret fyldt med skibsvrag og historier om legender, der blev fanget i den rå og naturlige skønhed. På kystens vestligste punkt findes Finisterre, verdens ende, som romerne kaldte stedet, da det var det vestligste punkt i den kendte verden på den tid. Stedet er for mange pilgrimme et symbolsk sted at afslutte sin pilgrimsvandring – og ikke mindst er det stedet, hvis man gider bevæge sig ned fra de høje klipper, at finde en muslingeskal, som den ideelle souvenir på endt pilgrimsfærd.  

Aftenen nydes i Santiago de Compostela.

Dag 39.- Hjemrejse fra Santiago

Hjemrejse fra Santiago

Andre lignende rejser

Se alle Camino pilgrimsrejser

Hvad siger vores kunder

Læs vores gæsters anbefalinger

Vores blog

Se flere blogindlæg