Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

4.9

DE TRE VISE MÆND - DEN MAGISKE TID ER KOMMET

Hellige tre konger er traditionelt en af Spaniens største og mest populære helligdage.

2022-12-20

I Spanien for børnene ikke deres gaver bragt af julemanden, men af de tre konger.

Traditionen her i Spanien er, at 'Los Reyes Magos', de tre vise mænd eller de hellige tre konger, er dem, der bringer gaver til børn den 6. januar. Ifølge den kristne tradition var det den dag, hvor Melchior, Caspar og Balthasar kom for at besøge det nyfødte Jesusbarn og bragte deres gaver af guld, røgelse og myrra.

I Spanien venter alle børn spændt på de Hellige Tre Konger, som kommer med julegaverne. De ankommer om natten mellem den 5. og 6. januar og stiller gaverne til de børn, som har opførst sig ordentligt. 

Brevet

Først og fremmest skal børnene skrive et brev til de tre vise mænd for at fortælle, hvilke gaver de ønsker sig. Brevet sendes med posten eller afleveres personligt til de hellige tre konger, når de ankommer med pomt og pragt i en af de store parader landet over den 5. januar. Det er selvfølgelig også en mulighed at give det til en af de udsendte kongelige postfolk, der findes i centrum af alle Spanske byer i dagene op til den 5. januar. Børnene bliver spurgt om de har opførst sig ordenligt i skolen og derhjemme, fordi frække børn får et stykke kul i stedet for gaver. Det er dog i virkeligheden en "sød" straf, da kullet er lavet af sukker.

Cabalgata de Reyes - optog med de hellige tre konger.

Festlighederne starter officielt den 5. januar, hvor der er store optog rundt om i landet, som fejrer kongerne ankomst - det er de såkaldte 'Cabalgata de los Reyes Magos'. Kongerne er omgivet af dansere og musikere og kongerne smider slik og karameller til børnene fra deres kameler eller vogne.

Hver by har en parade og en af de største er i Madrid, hvor over 100.000 mennesker hvert år samlet for at se paraden. 

optog med de hellige tre konger

Inden børnene går i seng om aftenen den 5. januar, stiller man en fint rengjort eller pudset sko, på et sted hvor kongerne er sikre på at se dem. Man stiller typisk også lidt slik, kage og champagne til kongerne samt noget græs, gulerødder, mælk eller andet til kamelerne. Næste morgen skylder børnene op, for at se om der er kommet gaver, og om kongerne og kamelerne har spist det, som der er stillet frem. Og så er det ellers i gang med gaveoppakningen. 

optog med hellige tre konger

Roscón de Reyes

En anden vigtig tradition, efter gaveåbningen, er morgenmaden hvor man spiser 'Roscón de Reyes', en lækker rund kage med kandiseret frugt på toppen. Frugten symboliserer de ædle sten på de vise mænds tøj. Inde i kagen er der to plastikfigurer: kongen og fababønnen. Den, der får kagestykket med kongen, er kongen (eller dronningen) af banketten, og vil nyde et år fyldt med held og lykke. Og den der får faba bønnen, skal betale for næste års roscón. 

Mange vælger at spise El Roscón de Reyes som dessert til frokosten, men traditionelt blev den spist som morgenmad.

Roscón de Reyes

Endnu et lotteri

Dem som ikke blev rige med El Gordo, Spaniens store julelotteriet som trækkes den 22. december, er der endnu en chance med El Niño, som trækkes den 6. januar, med en præmiepulje på 700 millioner euro!

I andre lande er julepynten pakket væk og hverdagen genoptaget. I Spanien fortsætter julen til og med den 6. januar.

Selvom traditionen med Papa Noel (Julemanden) er blevet mere almindelig i de seneste år, er 'La Adoración de los Reyes Magos' historisk den vigtigste julehøjtid i Spanien.

¡Felices Reyes!

Tilbage