Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

4.9

Venner for livet

2019-01-22

“Ik heb vrienden voor het leven
Gesteund door lief en leed
Wat een vriend aan mij kan geven
Is geld niet aan besteed”

 

"Jeg har venner for livet

Støttet i gode og i dårlige tider

Hvad en ven kan give mig

Kan ikke købes for penge " (oversat fra original tekst)

 

Disse er ord er fra en sang af Jan Smit, en berømt sangerinde fra Holland. Måske en underlig måde at starte en blog om Camino Francés på, men for mig, symboliserer denne tekst den følelse, jeg har oplevet meget stærkt i løbet af min Caminovandring.

 

Men tilbage til begyndelsen, inden jeg startede på Camino Francés, også kendt som St. James' Way of St. James Frances. Ruten starter i den lille franske by Saint-Jean-Pied-de-Port og går til Santiago de Compostela i Spanien. I alt er ruten omkring 800 kilometer lang. Fra Saint-Jean-Pied-de-Port krydser du de betagende Pyrenæer til Spanien via en stejl stigning. Via de smukke byer Pamplona, ​​Burgos, Leon, Ponferrada og Sarria kommer du endelig til Santiago de Compostela For mig varede min Camino vandring i 3 måneder inden jeg kom frem til målet i Santiago.

Som du måske allerede ved, er Santiago navngivet efter Apostlen Jakob, en af ​​Jesu apostle. I katedralen i Santiago de Compostela, ligger de jordiske rester af St. Jakob i en grav i katedralen, som man kan besøge når man ankommer til Santiago. 

På et fysisk niveau var Camino Francés fint for mig. Jeg var forberedt på en hård rejse. Snart blev jeg vant til afstande, vejret og stigningerne der går op og ned. Mit åndedræt og mine muskler havde det fint og jeg følte mig stærkere for hver dag. Solens D-vitamin har helt sikkert bidraget til det.

Caminoen er for alle

Under min Caminovandring mødte jeg meget specielle mennesker. Store mennesker, små mennesker. Unge mennesker, ældre mennesker. Par, singler, jobsøgende, vellykkede iværksættere, mennesker med et mål og mennesker uden mål og alt der imellem. Men en ting havde de dog alle sammen til fælles:. At nå frem til Santiago de Compostela.

Hvert år øges antallet af personer, på Camino Frances. Tallene fra det oficielle pilgrimskontor i Santiago de Compostella viser også dette. I 2017 ankom 301.036 pilgrimme i Santiago de Compostella. Af disse pilgrimme er der 147.867 kvinder og 153.169 mænd. Til fods kom 278.490 på cyklen, 21.933, på hest 417 og ikke mindre end imponerede 43 personer ankom i kørestol. Pilgrimme ankommer i alle aldre (under 30 år er 84 064 pilgrimme, mellem 30 og 60 er 164 625, og mere end 60 er 52,347 pilgrimme, og de kommer fra hele verden. Mere end 132.000 kom fra Spanien, resten hovedsageligt fra Italien Tyskland, USA, Portugal og Frankrig (kilde Pilgrims Office, Santiago de Compostela: Kilde, Pilgrims Kontoret i Santiago

Pilgrimskontoret i Santiago

 

Hvordan fremmede hurtigt blev til en Camino ”familie”

Jeg startede min pilgrimsrejse i Frankrig. Det er på ingen måde sammenligneligt med pilgrimsrejse i Spanien. Frankrig er stort, øde, stille og til tider også ensomt. Men det er også Ideelt til refleksion og afslapning. Men i stedet for ensomheden mødte jeg Camino Francés pilgrimme fra hele verden. En engelsk lærer fra Italien, en lærer fra Hamburg, en iværksætter fra Brasilien, fra New York, en ejer af en vinbutik og en arbejdsløs mand fra Barcelona. Sammen med hans 6-og vi startede vores eventyr. Min Camino familie, det var det, vi kaldte hinanden, og vi blev hurtigt gode venner. Sådan følte det sig. Ligesom en familie. Vi var der for hinanden.

• Hvis et familiemedlem havde det svært, ville en eller to altid være hos ham eller hende. Vi forlod ikke nogen alene og passede hinanden.

• Alle havde en rolle. En tog sig af humor, en anden tog sig at finde et sted at sove, og en anden tog sig af behandlingen af vabler.

• Vi delte alt, vores morgenhumør, vasketøjet, vinen, historierne, tårerne og selvfølgelig latteren,

• Vi kom til at vide alt om hinanden. Vores hjem, om livet, om drømme, frygt, tristhed og håb.

• Vi havde tilsyneladende en uendelig tålmodighed med hinanden. Vi ventede til alle havde pakket deres rygsække eller havde spist deres mad. Intet problem!

• Hvis vi alle havde en forskellig ide om, hvor vi f.eks. skulle spise, søgte vi en løsning sammen. Og nogle gange betød det, at vi fandt et forskellige sted at spise. Når alt kommer til alt, spiser en familie jo ikke altid sammen, vel?

• Vi lavede en App gruppe vi kaldte Camino Family 4 – ever. Her informerede vi hinanden om Caminoen, sendte billeder af de smukke steder vi kom til, spurgte hinanden hvordan det gik, hvordan vores vabler havde det og selvfølgelig fortalte vi også hinanden når vi havde fundet et godt sted at hvile.

Ufattelig, hvordan en gruppe af totalt fremmede blev en familie fra den ene dag til den anden – og stadigvæk er det er stadig. Hvordan er dette muligt?

Dit sind er som en faldskærm når den er åben

Det første spørgsmål man ofte bliver stillet om caminoen er: ' hvad har bragt dig hertil”, i stedet for 'hvad laver du til dagligt'. Det spørgsmål alene gør samtalen helt forskellige fra det man ellers møder i ens daglige liv. Tidsfaktoren spiller helt sikkert en rolle her. Tænk blot over det. Hvornår har du sidst brugt en hel dag med nogle af dine bedste venner? Har du virkeligt taget dig tid til at lytte til dem? Har du stillet spørgsmål til dem? Har du nydt stilheden sammen med dem, og har du reelt set være nysgerrig efter at kende deres svar.

 

Du har tid på Caminoen. Der er ikke noget ur der tikker. Du spiser når du dine mave fortæller dig, at du er sulten. Du sover når du er træt og føler dig godt tilpas når du er i godt selskab, eller har fundet et dejligt sted. Det at din tidsplan ændrer sig giver dig også ”plads” i hovedet til nye tanker. Du har ikke travlt og du føler dig ikke stresset. De nye tanker i dit hoved gør dig også mere åben overfor nye mennesker. Du bliver nysgerrig, og får lyst til at lære mere om dig selv men specielt om andre mennesker. Du får lyst til lære og udvikle dig.

Jeg har lært så meget af min Camino ”familie”, som jeg slet ikke havde ventet på forhånd. Vil jeg komme til møde dem igen? Jeg håber det. Men uanset hvad, så vil de altid være mine venner for livet! Buen Camino…

 

Ps.Den franske Camino er så absolut den mest populære Camino rute. Men der er faktisk mange forskellige Camino ruter der fører til Santiago. Tænk blot på Camino Primitivo, som er den ældste. Eller Camino del Norte der går langs den Spanske kyst eller Camino Portugues, der går langs Atlanterhavet i Portugal og Galicien.

Vælg den pilgrimsrejser der passer dig bedste her: Link til spændende pilgrimsrejser

 

Tilbage