Denne hjemmeside bruger egne og tredjepartscookies, for at hjemmesiden fungerer optimalt og til at generere brugsstatistik.
Ved at fortsætte med at browse, acceptere du vores ookiepolitik

4.9

Caminovandring i hedebølge? De gængse råd og lidt ekstra.

Skal du vandre på caminoen midt i en decideret spansk hedebølge er der nogle vigtige forholdsregler man bør tage. Herunder findes 7 råd som alle bør følge når temperaturen stiger til 35-40 grader.

Camino Francés fører dig sværs gennem Nordspanien og langt størstedelen af de 800 km. går gennem områder med stor risiko for høje varmegrader om sommeren. Der er mange kilometer, hvor der ikke er meget skygge, og der kan være langt mellem byerne. Det er derfor utrolig vigtigt, at man tager visse forholdsregler, for ikke at ødelægge sin caminovandring før den for alvor er kommet i gang. 

Tager man disse forholdsregler, kan det til gengæld være en del af oplevelsen, at gå caminoen i høje temperaturer.

1; SOLCREME er en absolut nødvendighed. En spanier, som vel at mærke er mørkere i huden end de fleste danskere, ville bruge faktor 50.

Nakke, ansigt, arme og husk især benene (knæhaser og lægge). Forbrændte bagben kan ødelægge enhver camino.

2; HAT. Jo mere skygge desto bedre. Gå aldrig uden hat og slet ikke i åbne områder uden skygge.

3; PLANLÆGNING. I Spanien er det varmeste tidspunkt på dagen mellem kl. 15 og 17, og ikke som i Danmark hvor temperaturen topper tidligere.

På Camino Francés vandrer som man regel i 4-900 meters højde, og temperaturforskellen mellem nat og dag kan sagtens være på 20 grader. Det er derfor nordspanierne altid går rundt med en ekstra trøje i tasken selvom der om dagen er over 30 grader.

Kom derfor tidligt afsted. Alt afhængig af længden på din dagsetape, er det med at komme ud af fjerene så tidligt som muligt.

4; BENYT FACILITETERNE. Husk at rigtig mange byer og 'pueblos' har offentlge swimmingpools, som man kan betale sig fra at benytte. Det kan være en kærkommen afkøling af kroppen.

5; VAND...husk det nu. MASSER AF VAND.

6; AIRCONDITION er slet ikke normalt i Nordspanien pga. de som regel kølige nætter. Så forvent ikke at dit værelse eller herberg nødvendigvis har a/c. Fortvivl derfor ikke, hvis der er varmt om aftenen, det skal nok kølne af.

Dog kan man i Nordspanien snakke om 'tropenætter', og det sker en håndfuld gange om året, at temperaturen i eksempelvis Burgos og Leön IKKE kommer under 20 gr. om natter.

7; SÆNK AMBITIONEN OG LYT TIL KROPPEN. Vi reagerer alle forskelligt på varme, og det er ekstra vigtigt at man lytter til kroppen og ikke overanstrænger sig for meget, når temperaturen sniger sig i nærheden af 40 grader. Snup et ekstra hvil, ta' den med ro. Får du først solstik, bliver det en virkelig dårlig caminotur!!

8; NYD TUREN. Det behøver bestemt ikke være dårligt at vandre turen ved høje temperaturer, det kan faktisk være ganske charmerende. Ulempen er, at mange går tidligt afsted, og man klumper derfor lidt samme på selve ruten, hvorfor mange i særdeleshed om sommeren oplever at der er mange på ruten. På andre tidspunkter af året spredes pilgrimmene mere ud. Men nyd turen, tag det som det kommer og husk at tage dine forholdsregler. Livet i byerne starter senere i varmt vejr, men til gengæld kommer alle på gaderne. 

Jeg håber denne blog kan hjælpe til at gøre din Camino til en herlig oplevelse. Også selvom du sikkert kommer til at tage et billede at temperaturstander som viser 40 grader.

 

Tilbage